Tömegével hever parlagon a magyar csodanövény: aranyat ér, mégis lemondanak róla

Tömegével hever parlagon a magyar csodanövény: aranyat ér, mégis lemondanak róla

Bõle István
Egy évtizede országszerte sok önkormányzat nagy lendülettel és bizakodással fogott hozzá a C-vitamin dús gyümölcs (egyesek szerint gyógynövény) termesztésébe. Elsősorban jövedelmező, nagyobb szakértelem nélkül elvégezhető feladatot kerestek a közmunkások számára. Mostanra több terület elgazosodva pang a falvak belső területein illetve kint a határban. Ezeknél általában évek óta elmaradt a szüret is. Ahol művelik a homoktövis ültetvényeket, ott nagyrészt már eladták az idei termést, mert a Covid-19 vírus tombolása miatt a többszörösére ugrott a nyugat-európai és a hazai kereslet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Göd és Sződliget között a határban lassan áthatolhatatlan bozótot képez az egykori homoktövis ültetvény. Évek óta nem metszették meg a cserjéket, tavaly a fagy szüretelte le és küldte a földre az apró bogyókat. Láthatóan nagyon régen nem próbált meg a körülbelül fél hektáros területen rendet tenni a tulajdonos, most azonban már nagyon sokba kerülne az ültetvény felszámolása és a tövek kiirtása is.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Becslések szerint ma mintegy 6-700 hektárnyi homoktövis ültetvény van szerte az országban. A 9/2015 (III.13.) FM rendelet ezt a növényt abba a kategóriába sorolta, amelynek telepítéséhez felvehető az állami támogatás. Arról jelenleg nincsenek adatok, hogy a telepített területből most mennyi a művelt és mennyi az elhagyott felület, az azonban a különböző híradásokból kiderül, hogy az egyik vállalkozásnak sikert, a másiknak kudarcot hozott a homoktövis.

Az újszásziak például 40 millió forintos hitelt is felvettek, azért, hogy mindjárt 36 hektáros területtel fogjanak bele a C-vitamin dús bogyók termesztésébe. Aztán nem jött a várt termésmennyiség. A szakértői megállapítás szerint főként azért, mert mindössze 10 százaléknak kellett volna lennie a porzós egyedeknek és ők valójában több mint a felét ilyen tövekkel ültették be a területnek.

Tetétlenen mindössze 600 tővel kezdték a helyi futballpálya mellett. Most már 6 hektáros területük van. Saját feldolgozó üzemet is alapítottak, ahonnan 13 féle késztermék kerül ki. Közben díjak sorát nyerték el a foglalkoztatási programban, a falumegújítási programban és övék lett a megyei legjobb önkormányzati programja elismerés is.

Kozák Antal, a homoktövis egyik legnagyobb terjesztője és propagálója Cornus Vitali kft. tulajdonosa az Agrárszektornak elmondta, a megtorpanás legfőbb oka, hogy az utóbbi években a töredékére esett vissza a mezőgazdasági körzetekben a közmunkások száma. Mivel nem egy nagy volumenben termelt növényről van szó, eddig elmaradtak a szükséges gépfejlesztések. Nem jelentenek megoldást a betakarításra a különböző rázógép fajták. Körülbelül 60 millió forintért megvásárolható olyan berendezés, ami részben oldja meg a bogyók szüretelését. Most azonban gőzerővel dolgoznak egy olyan gép fejlesztésén, ami kb. a felébe kerül majd és talán jövőre megoldást jelenthet. Ennek napi 3-4 hektár lehet a teljesítménye.

Kozák Antal felhívta a figyelmet, hogy nem lehet bárhová telepíteni a homoktövist. Olyan terület kell, amelynek közelében nincs nagy forgalmú közút vagy más szennyezési forrás. Ez a félvad cserje a műtrágyázást sem igényli és nem szereti a magas talajvíz szintet. Számára alkalmasak a 6-7 aranykoronás, homokos, nem szikes területek is, a lényeg a steril környezet. Emellett nagy elővigyázatosságot igényel a feldolgozás is. Ahhoz, hogy a hatóanyagait megőrizze maximum 40 Celsius fokon, maximum 10 percig szabad pasztörizálni.

Pontosságot igényel a fogyasztása. A javasolt adagja napi 2 csapott evőkanál, mindig étkezés után fél órával. (Ilyenkor alacsony a gyomorsav szintje és ez segíti a homoktövisben lévő, eddig kimutatott 196 hasznos anyag felszívódását.) A Cornus Vitali kft. tulajdonosa szerint három formában hasznos igazán a homoktövis fogyasztása: velőként, magolajként illetve őrleményként.

Az idei termésből már kevés feldolgozatlan van a hazai hűtőházak tárolóiban. Ugyanis német kereskedők a szüret utáni hetekben sok tonnát megvásároltak. Németországban jóval ismertebb és keresettebb ez az immunerősítő termék, mint nálunk.

A madarak nem kedvelik ezt a termést a magas savtartalma miatt. A jótékony hatását elsősorban a melegvérű emlősökre fejti ki. A Göd és Sződliget közötti elhagyott ültetvények sok ezres egér kolónia él. Ők előszeretettel fogyasztják a lehullott bogyókat. Láthatóan erős a vitalitásuk, a mostani, fagy közeli hőmérsékleten is nagy sebességgel cikáznak a kórók és a cserjék között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29