Így élheti túl az ünnepeket a mikulásvirágod: itt vannak a bevált módszerek

Így élheti túl az ünnepeket a mikulásvirágod: itt vannak a bevált módszerek

agrarszektor.hu
Az adventi időszak kedvenc dísznövénye a mikulásvirág. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) piaci körképe szerint a legtöbb vásárló a 12-13 cm-es cserépben lévő virágot veszi, a piros fellevelűek mellett pedig egyre népszerűbbek a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is. A kényszerű sok otthonlétbe természetességet, színt vihet a mikulásvirág.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mikulásvirág a késő őszi, téli időszak kedvenc dísznövénye. Hazánkban korábban sokáig a nagy fellevelű, magasabb növények iránt volt erősebb a kereslet, ám az utóbbi években a kisebb fellevelű növények iránt is számottevő az igény- írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Hazánkban nagyságrendileg mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirág-termesztéssel, a kínálat 80-90 százalékát ők állítják elő. A termelők idén is főképp az örök kedvenc, a piros szín tucatnyi árnyalatával jelentek meg, de természetesen rózsaszín, fehér, cirmos, sárga színekben is kapható a dísznövény. A vásárlók döntő többségben még mindig a pirosat keresik, de a kínálat nagyjából tizedét már az extrább színek teszik ki. Az igényeknek megfelelően, több mint 50 százalékban 12-13 cm-es cserepes méretben kerül a piacra a mikulásvirág, de akár a 6 centiméteres miniktől a 23 centisekig terjedhet a választék.

A termelők felhívják a figyelmet arra, hogy a növény azért is lehet hosszú távon fontos dísze az otthonoknak, mert különösebb szaktudás nélkül március végéig, vagy április elejéig könnyen eltartható. A szakemberek alulról felszívatással látják el vízzel a termelés során, ezt a módszert javasolják otthonra is. Azaz a növényt 10 percre pár centiméteres vízbe kell állítani, így a cserép alján levő lyukakon keresztül felszívja a számára szükséges vizet, de hosszabb ideig ne álljon a vízben. Lévén a mikulásvirág évelő, a következő évben akár újra is nyílhat, de ehhez ősszel zavaró fényektől mentes sötétre van szüksége.

A különleges igényű, úgynevezett rövidnappalos növény Közép-Amerikából származik, maximum 13 órás nappali időszak mellett tudnak rendesen kifejlődni a színes fellevelei. Emellett nagy a melegigénye, megfelelő fűtés nélkül kisebb lesz és lassabban fejlődik. A termesztés sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, a nemesítés révén stabilabb a növények fejlődése. Hazánkban a termelők a kívánt mérettől függően június közepe és szeptember közepe közt ültetik el, fóliában illetve üvegházban nevelik, hajtatják. Szükség esetén sötétíteni is kell a környezetét. Az idei nyár végi, ősz eleji hűvösebb, valamint a kevés őszi napsütés nehezítette a termesztést.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?