Oázis a sivatagban: giganapelemparkban termesztenek szuperélelmiszert Kínában

Oázis a sivatagban: giganapelemparkban termesztenek szuperélelmiszert Kínában

agrarszektor.hu
A világ legnagyobb, a nap mozgását intelligensen követő naperőműjével élesztették újjá az élővilágot és az ezeréves múltra visszatekintő goji bogyó-termesztést Kína Ninghszia tartományában. A 20 négyzetkilométeren elterülő, jelenleg 640 MW teljesítményű napelem-farmot a Huawei Technologies okos napelemes megoldásai és a vállalat 13 ezer invertere működteti. A panelek és az azokat mozgató szerkezetek alatt több hektáron goji bogyó-ültetvény helyezkedik el. A folyamatosan fejlődő Baofeng PV Park maximális teljesítményét 1 gigawattra tervezik, eddigi működése során mintegy 4 milliárd kWh villamos energiát termelt, ami közel 2 milliárd kilogrammal csökkentette a CO2-kibocsátást - derült ki a vállalat közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2014-ben még csak sivatag borította a Sárga folyó keleti partján fekvő Ninghszia tartományt. A Baofeng Group vállalat 107 négyzetkilométernyi elsivatagosodott földet kezdett először lucerna ültetéssel, majd goji bogyók telepítésével megművelni. A földművelés hatékonyságának növelése érdekében a Baofeng 2016-ban a Huawei intelligens napelemes megoldásival napelemfarmot épített ki az ültetvény fölött. A paneleket 2,9 méteres magasságban helyezték el, ami nemcsak elegendő teret kínál a növénytermesztéshez, de biztosítja a teret az optimális üzemeltetési és karbantartási tevékenységekhez is.

Az elmúlt években valódi oázist teremtettek a sivatagban, a növényeknek köszönhetően tápanyaggal gazdagodott a talaj, a napenergia pedig tiszta energiát biztosít a régió fejlődéséhez. Az ökoszisztémára is jó hatással volt a projekt, a régióban jelentősen megnőtt a verebek, a mezei nyulak és fácánok populációja, továbbá a naperőmű 30-40%-kal csökkenti a talajnedvesség elpárolgását. A növényzettel borított terület mérete 85%-kal nőtt, miközben jelentősen javult a regionális éghajlat. A goji bogyó bokrokat csepegtetős öntözőrendszer locsolja, mert a régióban nagyon kevés a csapadék.

A legnagyobb napkövető erőmű

A naperőmű, amelynek maximális tervezett kapacitása 1 GW lesz, ha teljesen elkészül, 20 négyzetkilométeren terül majd el. A már megépített, 640 MW teljesítményű napelem-farm jelenleg a világ legnagyobb olyan erőműje, amely követi a nap mozgását. Ehhez a napkövető rendszer (tracking) a Huawei inverterekbe beépített intelligens, automatikus követési algoritmusát használja fel. Ez lehetővé teszi, hogy az egyes panelek összehangoltan, napraforgóként kövessék a Nap mozgását, ezáltal nagymértékben, mintegy 20%-kal javítva az áramtermelést a hagyományos naperőművekhez képest. A projekt fenntartható módon épült első szakaszát, amelyet 13 ezer intelligens Huawei inverter működtet, 2016-ban Kína napenergia programja keretében csatlakoztatták a hálózatra. A hatalmas terület ellenőrzéséhez a Baofeng vállalat drónokat, míg a napelemes rendszerek működésének ellenőrzéséhez a Huawei intelligens FusionSolar naperőmű monitoring rendszerét használja.

Nagy számok törvénye

A Baofeng PV Park működése óta 3,875 milliárd kWh villamos energiát termelt, ha ugyanezt az energiát hagyományos módon állították volna elő, az 1,841 milliárd kilogramm CO2-kibocsátást eredményezett volna. Ez 80 millió fa ültetésével egyenértékű. Ha a beruházás teljesen elkészül, akkor évente 557 600 tonnával csökkenti a szénfelhasználást. Ez évi 1,695 millió tonna a CO2-kibocsátáscsökkenést jelent, a kén-dioxid (SO2) mennyiségét 51 ezer tonnával, a nitrogén-oxidot (NOx) 26 ezer tonnával, a port pedig 462 ezer tonnával mérsékli.

A világ áramellátása napfénnyel

A Huawei és a Baofeng közös, napelemes és mezőgazdasági projektje Ninghszia tartományban felgyorsította az új technológiák, ipar, és vállalkozások fejlődését. A Huawei célja, hogy segítse az emberiséget a környezetbarát és alacsony szén-dioxid-kibocsátású fenntartható fejlődés útján. A vállalat továbbra is kiaknázza a technológiát és az innovációt, hogy új megoldásokat keresve reagáljanak a globális éghajlatváltozásra és megóvják a Földet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?