Csúnyán elintézte a fagy a hazai gyümölcstermést: mutatjuk, mekkora a kár valójában

Csúnyán elintézte a fagy a hazai gyümölcstermést: mutatjuk, mekkora a kár valójában

Múlt héten Magyarországra érkezett egy újabb hidegfront, ami a tavalyi évhez hasonlóan nem kímélte a mezőgazdaságot. A gyümölcsösökben a fák ugyanis a virágzás és a kezdődő bimbózás időszakában vannak, a múlt heti fagyok viszont óriási károkat okoztak a várt gyümölcstermésben. Az Agrárszektor ezért idén is megkérdezett több termelőt a gyümölcstermésben várható károk mértékéről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyi évhez hasonlóan idén se kedvezett az időjárás a növényeknek. Az enyhe, hómentes télre hűvös tavasz jött, hideg- és melegfrontok váltották egymást, hetente akár többször is. Ez pedig nemcsak az emberi szervezetet viselte meg, de a növényeket is. A múlt heti fagyok a 2020-as évhez hasonlóan ismét komoly károkat a gyümölcsfák virágaiban, így a termelők attól tartanak, hogy a termés nagy részére idén is keresztet vethetnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe azt mutatja, hogy a csonthéjasoknál, a kajszi és az őszibarack ültetvények már most érzékeny veszteségeket szenvedtek. Azzal kapcsolatban, hogy egészen pontosan mekkora terméskieséssel kell számolni idén, az Agrárszektor ismét megkérdezte a termelőket.

A Fejér megyei Sárosdon található a Gyümölcsös Kft., amelynek ügyvezetője, Szakács Zoltán elmondta, hogy 33 hektáron termesztenek gyümölcsöt, és kajszival, cseresznyével, meggyel és szilvával foglalkoznak. A múlt heti fagyoknak köszönhetően az alacsonyabb területen fekvő, korai termésű barackültetvényeiken 100%-os volt a fagykár, a magasabb területeken levő fáknál 3 méteres magasságig észleltek fagykárokat, ami azt jelenti, hogy a szezonban érő barackok 85-90%-a is odaveszett. A szakember elmondta, hogy a cseresznyevirágok 90-95%-a is elpusztult, így idén nem lesz értékelhető termésük ebből a gyümölcsből. A korai meggy mostanáig 15-20%-ban károsodott, de Szakács Zoltán szerint ez még belefér, ha nem lesznek újabb fagyok, ez nem lesz észrevehető a termésben. A szilvánál ugyancsak 15-20%-os fagyást észleltek eddig. A szakember elmondta, hogy füstöléssel és sárkánygéppel (KödSárkány) is védekeztek a fagy ellen, de a -5 és -6 fokos hidegek ellen ez már nem volt elegendő. A bajt az is tetézte, hogy nemcsak talajmenti fagyok voltak múlt héten, hanem légköriek is.

A Heves megyei Maklárról, a Maklári Öreghegy Kft.-től Szirmai Ferenc elárulta, hogy a múlt heti fagyos éjszakák még nem okoztak károkat a mandulában. A szakember szerint nincsenek fagyproblémáik, és arról se tudnak, hogy az ültetvényekben bármi probléma lett volna. De ha továbbra is marad a fagyos idő, akkor ez még változhat.

Zala megyében a csesztregi székhelyű Molnár és Társai Kft.-től Molnár Ferenc elmondta, hogy 12 hektáron foglalkoznak intenzíven almatermesztéssel, és fél hektáron szilvával. A szakember beszélt arról is, hogy nem egyszerűen hajnali fagyok voltak a múlt héten, hanem este fél 11-től reggel fél 8-ig tartó, -6 fokos hidegek. Ennek következtében az almánál 98%-os elfagyást tapasztaltak, és a szilvánál is körülbelül 30%-os a kár. Molnár Ferenc megjegyezte, hogy az elmúlt öt év alatt az idei a harmadik ilyen eset, és aggódva hozzátette, hogy a hét közepére újabb fagyokat mondanak, ami további termésveszteséget jelenthet a gyümölcsösökben.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér és Térsége Termelői Értékesítő Szövetkezet 450 hektáron termeszt almát és további 100 hektáron egyéb gyümölcsöket. Lakatos Bertalan, a szövetkezet elnöke kérdésünkre elmondta, hogy náluk is komoly a kár. Húsvétvasárnap és Húsvéthétfőn -8 és -10 fokot mértek a kihelyezett mérőállomások, de azóta is volt már egy fagy. A kajsziban 80-90%-os a kár, de vannak olyan területek, ahol 100%-ban elpusztultak a virágok. Az alma nagy része viszont még burokban van, nem pattantak meg a rügyek, így nem láttak különösen nagy károsodást. A korai fajtákat viszont érzékenyen érintette a fagy, a külső burokban levő virágok megvágása után már látszanak a barnulások. A korai fajtájú almáknál a szakember 30-40%-os kiesésre számít, míg a többinél 10-20%-os veszteség várható a jelen helyzetben. Lakatos Bertalan szerint az időjárás akkor okozhat nagy gondot, ha a fagy az alma zöldbimbós állapotában, vagy a virágzás időszakában jelentkezik. Erre most május 5-10-e körül lehet számítani, mert idén is elcsúszott kissé a virágzás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?