Nincs már sok idő hátra: ezt minden zöldséghajtatónak el kell végeznie a napokban

Nincs már sok idő hátra: ezt minden zöldséghajtatónak el kell végeznie a napokban

agrarszektor.hu
A nyilvántartásba vett dísznövény szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók, valamint az engedélyes zöldségpalánta szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók ezen tevékenységüket egységesen 2022. január 15-ig kötelesek önállóan bejelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már csak két napja van a nyilvántartásba vett dísznövény szaporítóanyag-előállítóknak és -forgalmazóknak, valamint az engedélyes zöldségpalánta szaporítóanyag-előállítóknak és -forgalmazóknak arra, hogy egységesen önállóan bejelentsék a tevékenységüket a Nébihnél - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A NAK kiemelte, hogy a jogszabálymódosítás miatt a dughagyma és fokhagyma szaporítóanyagok szerződéses termeltetésére a továbbiakban nincs lehetőség, eladás céljára kizárólag engedéllyel lehet termeszteni. Azoknak a szaporítóanyag-előállítónak, akik dughagymát vagy fokhagyma szaporítóanyagot forgalomba hozatal céljából eddig szerződéses termeltetésben állítottak elő, tevékenységük végzéséhez engedélykérelmet kell benyújtaniuk a tevékenység helye szerinti, növénytermesztési hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalhoz.

A szerződéses dísznövény szaporítóanyag-termesztés bejelentését a tevékenység megkezdése előtt kell megküldeni a dísznövény szaporítóanyagok forgalomba hozataláról szóló 45/2008. (IV. 11.) FVM rendeletben is rögzítettek szerint. Fontos tudnivaló, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően a Nébih nem küld űrlapokat a kötelezettség teljesítéséhez, azokat online, letölthető formában tette közzé internetes felületén az önálló bejelentés megtételéhez. A szükséges űrlapok ezen a linken érhetők el.

A cégeknek és az egyéni vállalkozóknak az elektronikus ügyintézést kell választaniuk, melyhez a kitöltött és aláírt űrlapokat be kell szkennelni vagy le kell fényképezni, lementeni, azután ezen a felületen az űrlapok becsatolásával meg kell küldeni. Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik a Nébih részére (cím: Nébih, 1525 Budapest, Pf.: 30. - MGEI KSZFO) a megadott határidőig. A kötelezettség vonatkozásában a felmerült kérdésekkel közvetlenül a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságához lehet fordulni, az mgei@nebih.gov.hu címre küldött email-lel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?