Itt a tilalom: ezeket a gabonákat csak így lehet külföldre vinni Magyarországról

Itt a tilalom: ezeket a gabonákat csak így lehet külföldre vinni Magyarországról

agrarszektor.hu
A hazai élelmiszer- és takarmányellátás zavartalan biztosítása érdekében 2022. május 15-ig minden, Magyarország területéről külföldre értékesíteni, illetve kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót az értékesítést, illetve kivitelt tervező személynek vagy vállalkozásnak be kell jelentenie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). Az erre szolgáló nyomtatvány letölthető a Nébih honlapjáról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az érintetteknek a kitöltött, aláírt és lepecsételt nyomtatványt, szkennelve kell beküldeniük a Nébih részére a gabonakivitel@nebih.gov.hu e-mail címre - írja a Nébih. Ezen kívül elfogadható küldési mód az alábbiak valamelyike is:

Jogi személy / egyéb szervezet / egyéni vállalkozó esetén:

  • elektronikus úton: NEBIHKER (KRID): 427392978

Természetes személy esetén:

  • elektronikus úton: NEBIHKER (KRID): 427392978
  • vagy postai úton: 1024 Budapest, Keleti Károly u. 24.; 1525 Budapest, Pf. 30

A nyomtatvány letölthető a Nébih honlapjáról: Bejelentés a takarmány- és élelmiszer ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kiviteléről. Fontos, hogy amennyiben a hivatal 30 napon belül nem jelez vissza a bejelentés tartalmával kapcsolatban, úgy az automatikusan elfogadottnak minősül.

Figyelem!
A bejelentőnek az űrlapon meg kell adnia a FELIR azonosítószámát. Amennyiben valaki még nem rendelkezik FELIR azonosítóval, úgy a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR) közvetlenül igényelheti azt. Az elektronikus ügyintézési folyamatról a Nébih egy útmutatót is készített, amely letölthető a hivatal weboldaláról.

Az intézkedés célja az, hogy a hazai takarmányozás és élelmiszerellátás biztonságához szükséges mértékben maradjanak a mezőgazdasági termények a hazai piacon, a külföldre történő értékesítés, illetve kivitel semmilyen mértékben ne veszélyeztesse vagy kockáztassa a hazai fogyasztók és az állattartók ellátását. A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a Magyarország területéről tranzitszállításként történő kivitelre és a humanitárius segélyekre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02