Ijesztő, ami a magyar földeken zajlik: ha nem jön drámai fordulat, nagy baj lesz

Ijesztő, ami a magyar földeken zajlik: ha nem jön drámai fordulat, nagy baj lesz

Már hónapok óta tart a száraz, csapadékmentes időjárás, ennek pedig - ha most még nem is, de később mindenképpen - igen komoly következménye lehet a szántóföldi növénytermesztésre nézve. A talajok kiszáradása miatt ugyanis félő, hogy a tavaszi vegetációs időszakban növények nem jutnak majd elegendő vízhez, és attól lehet tartani, hogy egy újabb aszályos év áll a gazdák előtt. Azzal kapcsolatban, hogy mekkora nehézségeket okozott eddig a szárazság a magyar földeken, illetve, hogy mi várható a következő időszakban, az Agrárszektor Petőházi Tamást, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökét kérdezte meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Noha már hónapok óta tart a száraz, komoly csapadékot nélkülöző időjárás Magyarországon, ez egyelőre még nem jelentett problémát a földeken. Ám ha a következő napokban, hetekben nem jön változás, akkor a tavaszi vegetáció megindulása után ez bizony komoly gond lehet a gazdák számára, mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Ekkorra ugyanis teljesen ki fog merülni a talajok vízkészlete

- figyelmeztetett Petőházi Tamás.

A szakember szerint múlt héten 1-2 milliméternyi csapadék esett csak a földekre, ám az elmúlt 90 nap csapadékmérlege szerint 50-80 milliméternyi csapadék hiányzik a talajokból országszerte. Ez a hiány pedig akkor fog problémát jelenteni, ha végre felmelegszik az idő, és a növények elkezdenének fejlődni. De nem fognak tudni megfelelően, mert egyszerűen nem lesz elég víz a talajokban. Ahogy a meteorológus Kovács Attila fogalmazott korábban, Magyarországot egy újabb aszály fenyegeti.

EZ IS ÉRDEKELHET

Petőházi Tamás a tavaszi vetési időszak kapcsán azt is elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben arra lehet számítani, hogy gyenge vízkészletű talajokba fognak vetni a magyar gazdák. A szakember úgy fogalmazott, az lenne az ideális, ha a következő időszakban jönne egy nagyon lassú, áztató eső, amiből a hiányzó 50-80 mm-nek legalább a fele leesne. Arra a kérdésre, hogy mit kell érteni lassú eső alatt, a GOSZ elnöke kifejtette, hogy a csapadék intenzitásának 4 mm/óra alattinak kellene maradnia, ez ugyanis az az intenzitás, amit a jó szerkezetű talaj gond nélkül el tud nyelni. Ha ettől gyorsabb, hevesebb csapadék esne, az már rombolná a talaj szerkezetét, mert az képtelen lenne elnyelni a vizet, ami így elfolyna a felszínen.

A vetés kapcsán a szakember úgy fogalmazott, hogy 2022-ben nem várható komoly meglepetés. A magyar gazdák nagyjából hasonló területen fognak tudni vetni, mint az előző évben.

A napraforgónál várható egy kis területnövekedés, ám a többi növény vetésterületét illetően nem lesz komolyabb változás

- ismertette Petőházi Tamás.

Ami a növényvédelmet illeti, a GOSZ elnöke elismerte, hogy várhatóan idén is lesz probléma a kártevőkkel és a kórokozókkal. Ahogy fogalmazott, ha áprilisban, illetve május elején lennének hideg esők, az sokat tudna segíteni a kártevők ellen, de ezt most még nem lehet előre látni. Petőházi Tamás emellett a műtrágyahelyzet kapcsán elmondta, hogy aki nem gondoskodott előre a megfelelő mennyiségű műtrágya beszerzéséről, az komolyan megjárhatja a következő időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?