Megjött a helyzetjelentés a magyar földekről: ezt jobb, ha minden gazda tudja

Megjött a helyzetjelentés a magyar földekről: ezt jobb, ha minden gazda tudja

agrarszektor.hu
Egyelőre ígéretesnek mutatkozik az őszi vetésű szántóföldi növények állapota, noha a tavaszi és a nyári időjárás még nagyban befolyásolhatja a tényleges terméseredményeket, a gazdák bizakodva tekinthetnek az idei szezon elé. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) véleménye szerint a jelenlegi enyhe idő ugyan nem a legoptimálisabb, az elmúlt időszakban leesett csapadék azonban jót tett a földeknek, különösen a tavalyi rendkívüli aszály után.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bizakodva tekinthetnek az idei szezon elé a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdák Magyarországon. Az őszi vetésű kultúrák állapota az ország legnagyobb részén kifejezetten ígéretes, és ha a tavaszi időjárás is kedvező marad, bőséges termés várható az idén - írta meg a Magyar Nemzet. Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának vezetője elmondta, hogy

2022-ben hatalmas aszály érte a szántóföldi növénytermesztést, a kapásnövények nagyon gyenge termést hoztak. A betakarítást ezért a megszokottnál jóval korábban, már augusztusban és szeptemberben elvégezték a gazdák.

Bár a nagyon alacsony hozamok komoly veszteséget jelentettek a termelőknek, a korai aratás megkönnyítette az őszi munkálatokat. Amint Petőházi Tamás kiemelte, a talajok előkészítése és a vetés is jó időben befejeződött a szántóföldeken, s bár az őszi csapadék nem volt túl jelentős, a talajok legfelső rétegeinek feltöltésére elegendő volt, így a vetések nagyon szépen kikeltek.

A szakember beszélt arról is, hogy a magyar gazdák mintegy 180 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét, az őszi búza vetésterülete pedig egymillió hektárra tehető. Ezenfelül mintegy 335 ezer hektáron került a földbe őszi árpa és 73-75 ezer hektáron tritikálét is vetettek a termelők. Az állapotfelmérést is elvégezték a szakemberek, a szemlék tanúsága alapján a termőterület több mint 75%-án jó minőségű a vetés állapota. Petőházi Tamás azt is kifejtette, hogy a mostani időjárás nem a legoptimálisabb, az enyhe, csapadékos január helyett hűvösebb, szeles időre lenne szükség. A növények ugyanakkor még nyugalmi állapotban vannak, így nem éri különösebb a vetéseket. A NAK osztályvezetője szerint a most lehulló csapadék ugyanakkor jól jön a földeknek, hiszen a múlt évi aszály után szükség van a talaj vízkészletének feltöltésére.

Bár az elmúlt napok esős időjárása miatt úgy gondolhatnánk, hogy elegendő csapadék hullott, a szakember szerint az ország délkeleti részében még mindig nagy szükség van az esőre. Az idei terméseredményekkel kapcsolatban jelezte: bár a vetések állapota valóban bizakodásra ad okot, a tavaszi időjárás fogja eldönteni, hogy végül milyen eredményekkel zárhatják az évet a gazdálkodók. A szántóföldi növények kevésbé érzékenyek a fagyra, a tavasszal lehulló csapadék azonban nagyban befolyásolhatja a várható termés mennyiségét. Ha szárazak lesznek a tavaszi hónapok, a múlt évi gyenge termés az idén is megismétlődhet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?