Durván berobbanhat a lengyel málna a piacokra: kemény hajrá várható

Durván berobbanhat a lengyel málna a piacokra: kemény hajrá várható

agrarszektor.hu
Hamarosan a szezon második felébe lép a lengyelországi málnapiac, már ami a hazai termést illeti, kezdődik ugyanis a kétszer termő málna kereskedelme, ami a feldolgozás szempontjából a legfontosabb szakaszt jelenti. Ha az időjárás normalizálódna és jobban kedvezne a gyümölcs kiváló minőségének, akkor remélhetőleg a feldolgozásra szánt málna kereskedelme kilépne abból a holtpontról, amelyben július első hetében volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lengyelországi málna felvásárlási ára a kezdeti gyors emelkedés után hirtelen drasztikusan csökkenni kezdett (annak ellenére, hogy a kínálat nem javult) és ez a csökkenő tendencia csak július közepén állt meg. Ugyanakkor a külföldi piacon a málna továbbra is drága, ráadásul a tavalyival ellentétben idén folyamatosan emelkedett a lengyel málna felvásárlási ára. Igaz, egyelőre ezek az árak még mindig magasabbak az előző évinél, mivel jelenleg a fagyasztásra szánt málnát 13,00-15,00 zloty/kg áron vásárolják, valamint 13,00-14 zloty/kg áron a gyengébb minőségű gyümölcsöt. Figyelemre méltó, hogy az árak szinte függetlenek a minőségtől, ami nagyon szokatlan. A július 6-i árcsúcshoz képest itt 20, illetve 23 százalékos csökkenésről van szó. Az előző évhez képest viszont a fagyasztásra szánt málna esetében 8 százalékos, a préselésre szánt gyümölcsök esetében pedig 20 százalékos növekedést lehet tapasztalni. Ha azonban az árak nem kezdenek újra emelkedni ebben a szezonban, akkor ez az arány gyorsan megfordul és az idei árak az egy évvel ezelőtti árak alatt lesznek. Az időjárás normalizálódása és a gyümölcsminőség javulása pozitívan befolyásolhatja az árhelyzetet és növelheti a feldolgozók hajlandóságát a jobb árak kínálására - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06