Csalódtak a szerb termelők: egyre többen kényszerülnek drasztikus lépésre

Csalódtak a szerb termelők: egyre többen kényszerülnek drasztikus lépésre

agrarszektor.hu
A Stanley betakarításával csúcson a szerb szilvaszezon, de a felvásárlási ár a fele a tavalyinak. A termelők túlnyomó többsége ezért úgy döntött, hogy eladás helyett inkább saját maga dolgozza fel a termést, amit így ráadásul nem kell azonnal értékesíteni. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szerbia Toplica régiója az ország legnagyobb meggy- és szilvatermesztő körzete. A meggyel idén nagyon rossz évet zártak a gazdák, és a csak ebben a körzetben művelt 8000 hektárnyi szilvaültetvény sem hozna hasznot a termelőknek, ha héten érvényes 20 dinár/kg (70 Ft/kg) körüli felvásárlási áron adnák el a gyümölcsöt. Megjegyzendő, hogy ez a tavalyi átvételi ár fele, ráadásul a szedők teljesítménybére általában 10 dinár/kg körüli - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A gazdák nem is rejtik véka alá csalódottságukat, de míg a meggyet sok helyen le sem szedték, a szilvánál a termelők túlnyomó többsége úgy döntött, hogy eladás helyett saját maga dolgozza fel a termést, amit így ráadásul nem kell azonnal értékesíteni. Szerbiában a szilvából elsősorban pálinkát, lekvárt és aszalványt készítenek. A várhatóan igen jó termés feldolgozása valószínűleg nem jelent majd gondot, mivel több száz kisebb-nagyobb gyümölcsaszaló működik a körzetben. Az alacsony szilvaárakról szóló híreket a lengyel sajtó is átvette, és igen jó gyakorlatnak, üdvözlendő útnak tartja a házi vagy szövetkezeti feldolgozást, ami Lengyelországban korántsem áll olyan magas szinten, mint Szerbiában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06