Magyar gyümölcs árasztotta el a német piacokat: kiszorítja a helyi árut

Magyar gyümölcs árasztotta el a német piacokat: kiszorítja a helyi árut

agrarszektor.hu
Hamarosan véget ér a szilvaszezon Németországban. A helyi áru mellett elsősorban magyar és szerb tételek találhatók a nagybani piacokon és az üzletláncok pultjain.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A végéhez közeledik a német szilvaszezon: az ország középső és déli részén már csak elvétve szedik a gyümölcsöt, a termés túlnyomó része már a piacokon van, és kezd egyre nagyobb szerephez jutni az import - írta meg a FruitVeB. A nagybani piacokon az árak az utóbbi időben stabilizálódtak: a Top sorozatba tartozó gyümölcsök átlagára 1,23 euró/kg (485 Ft/kg) körül alakult szeptember 14-én, ami 4%-os emelkedést jelent az egy héttel korábbi szinthez képest, míg a Délkelet-Európából származó import átlagára 1,14 euró/kg (450 Ft/kg) körül mozgott.

Az AMI adatai szerint a kiskereskedelemben a német áru mellett a magyar és a szerb szilva dominál, a boltokban a német gyümölcs átlagára 1,99 euró/kg (785 Ft/kg), míg a Magyarországról származó tételek átlagosan 1,69 euró/kg (666 Ft/kg) áron cserélnek gazdát. Magyarországon szeptember 9-én a Budapesti Nagybani Piacon a Top sorozat (I. osztály) ára a 360-500 Ft/kg-os sávban, míg az Elena ára a 250-300 Ft/kg os tartományban alakult, a President fajtáért 320-360 Ft/kg-ot kértek, míg a Stanleyért 300-350 Ft/kg árat kellett fizetni. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 19. 06:02