Súlyos gondok vannak az európai almával: ezt jobb, ha mindenki tudja

Súlyos gondok vannak az európai almával: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A WAPA 90 ezer tonnával csökkentette az idei európai almatermésre vonatkozó prognózisát a munkaerőhiány és a magas költségek miatt. Ezek a tényezők komoly problémát jelentenek a termelés és a termelők versenyképessége szempontjából, és egyes országokban akár az ágazat túlélését is veszélyeztetik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A WAPA 90 ezer tonnával lefelé módosította augusztusban kiadott európai almatermés prognózisát, így 12,076 millió tonnás termést jelez előre a korábbi 12,168 millió tonna helyett. Ennek oka, hogy Lengyelország és Csehország kivételével a legtöbb európai ország, köztük Franciaország, Olaszország és Spanyolország is lefelé módosította augusztusban becsült számait. (Az USA szintén lefelé korrigált: becsült mennyiség 4,6 millió tonna.) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az idénymunkások hiánya az egyik olyan probléma, amely már a koronavírus-járvány kezdete óta fennáll, és amely még inkább aktuálissá vált azok számára, akik ukrán idénymunkásokkal dolgoztatnak, mint például Lengyelország. Egy másik, később jelentkező probléma az égbe szökő villamosenergia-árak, amelyek a tároló létesítmények költségeit olyan szintre emelnék, amelyet a termelők nem tudnának elviselni. Egyes termelők arra kényszerülhetnek, hogy ne takarítsák be termésük egy részét, hogy elkerüljék a tárolási költségekből eredő veszteséget.

Ezek a tényezők komoly problémát jelentenek a termelés és a termelők versenyképessége szempontjából, és egyes országokban akár az ágazat túlélését is veszélyeztetik. A termelők számára a befektetések korlátozott megtérülése mellett a friss alma és körte mérete is problémát jelent. Az augusztusban tapasztalt intenzív időjárási körülmények (hőhullámok és egyes régiókban aszály) negatívan befolyásolták a gyümölcsök egy részének méretét és színeződését is, ami valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy a termés nagyobb hányada kerül feldolgozásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?