Súlyos gondok vannak ezzel az olasz gyümölccsel: ki fogja így megvenni az árut?

Súlyos gondok vannak ezzel az olasz gyümölccsel: ki fogja így megvenni az árut?

agrarszektor.hu
Nehéz évre számítanak az almaexportőrök Olaszországban. A külpiacok bizonytalansága és a megemelkedett szállítási költségek miatt rengeteg a kérdés az idei szezonban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Stefano Pezzo, a Fruitimprese Veneto elnöke szerint nincsenek túl fényes helyzetben az olasz almaexportőrök, mivel az orosz-ukrán háború miatt számos piac kiesett, és a hőség miatt a gyümölcsmérettel is adódnak problémák, bár a termés mennyiségére idén nem lehet panasz. Pezzo szerint igen nehéz új piacokat, értékesítési lehetőségeket találni, mivel a tengeren túli szállítások gyakorlatilag leálltak a magas szállítási költségek miatt (pedig almából Olaszország egyik legnagyobb exportpartnere Egyiptom, és jelentős mennyiséget szállítanak Szaúd-Arábiába, valamint az Emirátusokba is), az európai piacokat pedig már az év elején elárasztotta a lengyel alma - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az olasz tételek legnagyobb gondja a minőséggel lesz, mert a nappali és éjjeli egyaránt magas hőmérsékletek miatt színeződési problémák is lesznek a piros almáknál, elsősorban a Gala fajtakörben, de a fő probléma a mérettel lesz, és ez a belföldi értékesítésben is érezteti majd hatását. A Veneto régióban igen elterjedt Granny Smith-nél például nagyon meg kell küzdeni a 80-as átmérőjű tételekért, márpedig az olasz piacon pont a nagyobb méretű almákat kedvelik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?