Őrület, ami a piacokon zajlik: ennyiért árulják a magyar diót itthon

Őrület, ami a piacokon zajlik: ennyiért árulják a magyar diót itthon

agrarszektor.hu
A hazánkban 2011 őszén azonosított dióburok fúrólegyek az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem tétlenkednek. Ezen rovarok kártékony hatása évek óta komoly fejtörést okoz a kerttulajdonosoknak, hiszen a fúrólegyek nem csak a fák egészségét veszélyeztetik, de az általuk okozott károk miatt egyre kevesebb a minőségi csonthéjas termés, mely a kiskereskedelmi árképzésre is kihat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon először 2011-ben azonosították ezt a légyfajt, ám annak okán, hogy „inváziós” faj, gyorsan elterjedt hazánk számos területén, így jelenleg az ország minden jelentősebb diótermelő körzetében jelen van. A légy egynemzedékes, báb alakban telel. A nőstények a petéket a dió termésének friss zöld burkába helyezik el. A peterakás helyén 10-12 nap múlva kisebb sötét elszíneződés lesz, majd ahogy a lárvák táplálkoznak, besüppedő foltok jelennek meg a dióburkon. Ilyenkor a dió rothadásnak indul és rászáradhat a dióra. A dióbél ilyenkor használhatatlan lesz, összezsugorodik, megfeketedik, megpenészedik - írja a HelloVidék.

Magyarországon a nyugati dióburok-fúrólégy júliustól október közepéig rajzik. Ez a hosszú, elhúzódó rajzás komoly problémát okoz, és kihívás elé állítja a szakembereket. A légy lárvái a termés 90-95%-át is tönkre tudják tenni, ami azt jelenti, hogy szinte alig találunk majd a piacokon magyar dióbelet, azt is igen borsos áron.

A HellóVidék felkereste a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK), hogy megtudjuk, milyen károkozások figyelhetők meg a fúrólegyek nyomán az idei évben. Kérdésünkre Pécsek Imre, a NAK kommunikációs munkatársa figyelmünkbe ajánlotta a NAK hetente megjelenő kutatását az aktuális kártevők egyedszámáról, melynek a dióburok-fúrólégy nyomon követése is része. Az adatokból kiderül, hogy a dióburok fúrólégy egyedszáma igen változó képet mutat az ország területén, míg Maroslele és Siklós előrejelző pontokon nem fogtak imágókat.

A dió árának emelkedésében nagy szerepe van a tavaszi fagyok miatti terméskieséseknek, a kártevők munkájának és az ellenük való védekezésnek, valamint az élőmunka gyorsan növekvő költségeinek is. Bár a NAK arra még nem tudott egyértelmű választ adni az idén várható terméskiesésről, illetve a 2022-es év végi várható árakról, a KSH adataiból egyértelműen látszik, hogy az elmúlt években nagyon megugrott: 2019-ben a tisztított dió éves fogyasztói ára 4130 forint volt, míg 2020-ban 4330 forint, 2021-ben pedig 4630 forintra rúgott. Amennyiben a tendencia tovább folytatódik és a dióburok fúrólegyek rongálása is számottevő lesz, az idei diótermést igencsak horror áron fogjuk tudni beszerezni. A Budapesti Nagybani Piac legutóbbi - 2022. szeptember 1-jei - kínálati árlistája szerint a dióbél kilója jelenleg 3300-3800 forint között mozog. 

Az interneten keresgélve azonban ennél drámaibb árakat is találhatunk, több webshop 4990 és 5990 forint közötti áron adja a dióbél kilóját. Tekintettel arra, hogy egy rúd karácsonyi bejglihez legalább 25-30 dkg dióbélre van szükség, az ünnepi süteményekhez reális a minimum egy kilogramm dió beszerzése, így igencsak drága mulatság lesz idén az ünnepi kedvenc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06