Ömlik az osztrák hagyma az országba: ezért sózzák rá az importot a magyarokra

Ömlik az osztrák hagyma az országba: ezért sózzák rá az importot a magyarokra

agrarszektor.hu
Aligha van olyan élelmiszer Magyarországon, ami ne drágult volna jelentősen az elmúlt időkben, ez alól a hagyma sem kivétel. Az áremelkedésnek elsősorban a tavalyi aszályos időszak az oka, ami miatt jóval kevesebb hagyma érkezett a hazai termelőktől, ezáltal a környező országokból kellett/kell importálni. A szakértők nem tartják kizártnak, hogy tavaszra akár az 50-60 százalékot drágulhat sokak kedvenc zöldség. Ez pedig azt jelentené, hogy egy kiló hagyma még az 1000 forintot is megközelítheti. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyre kevesebb hagymánál lehet megtalálni a "hazai" címkét, helyettük az import kezdi el átvenni a hatalmat. Egy kereskedő az ATV Híradójának elmondta, hogy a hiány miatt 500 forintba kerül egy kiló hagyma, de ez 700-800 forintra is felugorhat még. Minden attól függ, hogy hogyan látnak el minket a külföldi országok. Mindez a tavalyi szélsőséges időjárási körülményeknek köszönhető, valamint annak, hogy a termőterület is évről évre csökken. Jelenleg mindössze 1300 hektáron termesztenek vörös -és lilahagymát, ami töredéke a néhány évtizeddel ezelőtti mennyiségnek. A legtöbbet Ausztriából importálják, ami silányabb minőségűnek számít, ráadásul drágább is. A helyzeten pedig az sem segít, hogy a kereskedőknek euróban kell érte fizetniük, ami a gyenge forint miatt tovább tetőzi a nehézségeket. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?