Pofonegyszerű: itt van minden, amit a palántanevelésről tudnod kell

Pofonegyszerű: itt van minden, amit a palántanevelésről tudnod kell

agrarszektor.hu
A zöldségek szinte minden házikertben megtalálhatók, ezért a jó minőségű, egészséges palánta előállítása olyan tudást jelent, amelyet széleskörben lehet hasznosítani. Ennek elősegítése érdekében hirdet gyakorlatközpontú zöldségnövény palántanevelési tanfolyamot a MATE Kertészettudományi Intézete. A kétnapos tanfolyamot március 17-én pénteken és március 18-án szombaton tartják a soroksári telephelyen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ébredező tavasz nemcsak a professzionális, hanem a hobbi kertészek egyik kedvenc időszaka is. Ilyenkor ugyanis az egyik legfontosabb feladat a palántáról szaporított növények nevelése és a későbbi kiültetésre történő előkészítése. A MATE Kertészettudományi Intézetének Zöldség- és Gombatermesztési Tanszéke több évtizedes elméleti és gyakorlati tudást halmozott fel az ilyenkor elvégzendő feladatokról és a palántázható növények egészen széles skálájáról, így például a paprikáról, paradicsomról, uborkáról, padlizsánról, valamint a tök- és dinnyefélékről is. A kétnapos, gyakorlati képzési programot erre a széles tudásanyagra építve dolgozták ki, kimondottan a palántanevelés témája köré építve - írja a MATE közleményében. A szakértők iránymutatása alapján a tanfolyam résztvevői modern palántanevelő berendezés segítségével sajátíthatják el a zöldségpalánta előállításának folyamatát, a magvetéstől egészen a kiültetésig.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kezdő és haladó kertészek számára egyaránt meghirdetett tanfolyam során szó lesz a palánták környezeti igényeiről, a szaporítóanyaggal (vetőmaggal) kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, valamint a palántaneveléshez szükséges eszközökről és műszaki berendezésekről is. A gyakorlati oktatás során a magvetés, tűzdelés, tápanyagutánpótlás és a kiültetésre való felkészítés is sorra kerül. Az elmúlt évtizedben a kertészeti termesztés gyakorlatában általánossá vált a lágyszárú zöldségnövények oltása, amelynek technikáját és módozatait szintén megtanítják a szakértők. Az oktatás helyszíne a MATE soroksári telephelye, ahol a gyakorlati képzésben kiemelt szerepet játszik a zöldségfélék szaporítása. Az intézet szakértői a tavalyi esztendőben közel 40.000 palántát állítottak elő a területen, amely abszolút garanciát jelent a naprakész ismeretek átadását illetően

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?