Érik a zöldség-krízis Angliában: sokkal nagyobb a baj, mint elsőre gondolnánk

Érik a zöldség-krízis Angliában: sokkal nagyobb a baj, mint elsőre gondolnánk

agrarszektor.hu
Kifogytak az angliai üzletek a paradicsomból, paprikából és uborkából. A brit boltokat sújtó zöldséghiány az ellátási láncok sérülékenységét, nem megfelelő robusztusságát tükrözi. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Fresh Produce Journal által megszólaltatott Oliver Chapman ellátásilánc-szakértő szerint az Egyesült Királyságban jelenleg tapasztalható paradicsom-, uborka- és paprikahiány valami sokkal súlyosabb problémának az előjele lehet - olvasható a FruitVeB oldalán. A szakember a jelenlegi helyzet megértését egy hagyma hámozásához hasonlította: ha az ember megnézi a legkülső réteget, akkor a termelés szempontjából kedvezőtlen időjárást láthat, különösen Dél-Spanyolországban. Ezt a réteget lehántva munkaerőhiány, elsősorban sofőrhiány látható az Egyesült Királyságban.

Ez alatt valószínűleg egy Brexit-hatás réteg következik, de itt jönnek az igazán szemet csípő, könnyeztető rétegek, amelyek ráadásul már nem pillanatnyi, hanem hosszú ideje tartó, elhúzódó problémákat jelenítenek meg. Az egyik ilyen a termelőknek fizetett fix átvételi árak, és az ezek következtében minimálisra csökkent termelői nyereségesség: egy felmérés szerint az angol termelők között vannak olyanok, akik 1%-os profitrátával dolgoznak. És ha ezt a réteget is lehántja az ember, akkor láthatóvá válik az igazi probléma: az ellátási láncok nem megfelelő robusztussága és rezilienciája, amiből a koronavírus-járvány alatt már kaphattak egy kis ízelítőt. Oliver Chapman szerint a most tapasztalható zöldséghiány egy túlélhető kellemetlenség, ám a hátterében álló problémák az igazán ijesztőek. Ezek a sérülékenységi gondok a jövőben sokkal szélesebb körű és súlyosabb élelmiszerhiányhoz vezethetnek, ami katasztrofális következményekkel járhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?