Már az import sem elég? Nagy hiány van ebből a zöldségből a lengyeleknél

Már az import sem elég? Nagy hiány van ebből a zöldségből a lengyeleknél

agrarszektor.hu
Kínálati hiány alakult ki a sárgarépánál Lengyelországban. Június közepén az új termésből még kevés van a piacon, a tavalyi pedig már elfogyóban, ami viszonylag magas árakat eredményez.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Június elején kerültek a lengyel nagybani piacokra az idei betakarításból származó sárgarépa első tételei, míg a tavalyi készletek lassan kimerülnek. Nagyjából ez a két fő tényező határozza most meg a zöldségféle nagybani árának alakulását, ami a friss árunál 3 PLN/kg (275 Ft/kg) körüli, a régi készleteknél pedig 2,5-3 PLN/kg (225-275 Ft/kg) közötti átlagárat jelent - írta meg a FruitVeB.

A lengyel sárgarépa-piacon már régóta jelentős a kínálati hiány, amit elsősorban holland importból próbáltak fedezni, de itt is a vége felé járnak a készletek. Ezért a mostani időszakban a hiányt egyre inkább a mediterrán országokból származó bébirépa importjával pótolnák - a probléma azonban az, hogy Spanyolországban és Portugáliában eddig nem volt nagy a termés, ezért továbbra is Egyiptom a főszereplő ebben a szegmensben. Az észak-afrikai sárgarépa azonban minőség és átmérő szempontjából is igen egyenetlen képet mutat.

Rövid távon a belföldi kínálat növekedése miatt valószínűsíthető az árak csökkenése. A mostani ár már alacsonyabb, mint a tavalyi szezon elején, amikor átlagosan 4,50 PLN/kg 410 Ft/kg) volt, viszont a 2022-es szezon elejéhez képest drágább, mert akkor június közepén 2,50 PLN/kg (230 Ft/kg) körüli árat kértek a friss sárgarépáért.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?