Erre nem sokan számítottak: megdöbbentő hírek érkeztek a hagymáról

Erre nem sokan számítottak: megdöbbentő hírek érkeztek a hagymáról

agrarszektor.hu
A drasztikus mértékű hagymadrágulás után jó hírrel szolgálhat, hogy a következő hónapokban és az új termés megjelenésekor némileg korrigálhatnak az árak, ráadásul még a hazai termőterület is növekedhet. A hagyma - és más gyökérzöldségek - áremelkedése egyébként azért tűnik erőteljesebbnek, mert ezek ára az elmúlt két-három évben nem emelkedett olyan jelentős mértékben emelkedett, mint a hajtatott vagy egyéb zöldségféléké. A tavalyi 30 százalék után pedig idén további 15-20 százalékkal drágul a termelés. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Varga István, a FruitVeB alelnöke a Világgazdaságnak elmondta, alapvetően határozta meg a hagymapiacot, hogy már 2021 decemberétől elindultak felfelé műtrágya- és növényvédőszer-árak, valamint az input anyagoknál ellátási nehézségek is adódtak, majd ebben a helyzetben tört ki az orosz-ukrán háború. Európában mindezek hatásaként körülbelül  9 százalékkal csökkent a hagyma vetésterülete, ami - egy normál évjárathoz képest - önmagában 500 ezer tonna kiesését jelentett. Ezt tetézte a tavalyi pusztító aszály, ami további 20 százalékkal csökkentette a betakarítható mennyiséget, így összességében a kontinensen 1,5-2 millió tonnával kevesebb hagyma termett. Varga István szerint azonban ennél is nagyobb mennyiség hiányzik Európában, hiszen Ukrajna a 10-15 legnagyobb hagymatermelő ország egyike, az EU és Nagy-Britannia pedig békeidőben évi egymillió tonnát is importált onnan. Ukrajnában egyébként jelentős nyugat-európai befektetések vannak zöldségtermelő farmokban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár például egyes spanyolországi régiókban 25-30 százalékkal is csökken a vöröshagyma termőterülete, Magyarországon éppen ellenkező irányú folyamat várható. Az AKI adatai szerint tavaly 1360 hektár volt a hagyma termőterülete, idén azonban 10-20 százalékos növelése várható - ez pedig Magyarországon kívül más kelet-európai országokban, például Szerbiában és Szlovákiában is bekövetkezik. Az is várható, hogy a termelők egyre inkább a tárolás felé fordulnak, akár annak a rövid idejű formája felé is. A fogyasztóknál viszont ár elért egy "kritikus szintet" a hagyma ára, hiszen olyan drága lett, hogy vannak, akik már nem teszik a kosarukba. A hazai kiskereskedelmi ár december környékén beállt 600 forintra és stagnált is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06