Egyre több ilyen élelmiszer ömlik be Magyarországra: ezt jobb, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen élelmiszer ömlik be Magyarországra: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
2022 nemcsak a világ, hanem a mezőgazdaság számára is igen hullámzóan alakult. Voltak termelők, akik örülhettek, és bőven voltak olyan (talán ők voltak többen), akik nem. Az ismert problémák a termelésre is erősen hatással voltak, méghozzá nem jó értelemben - elég, ha csak a pusztító szárazságra gondolunk, melynek köszönhetően a kukorica a maga 2,8 millió tonnás termésmennyiségével az utóbbi 30 év legalacsonyabb eredményét produkálta. Ám nem ez volt az egyetlen növény vagy ágazat, melyet a tavalyi év megtépázott. Hogy pontosan hogyan alakultak más termésmennyiségek, export-import arányok vagy éppen a termelői árak, az az alábbi cikkünkből kiderül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A KSH adatai szerint 2022-ben a mezőgazdasághoz köthető termékek exportja 8,7%-kal részesedett Magyarország összes termékkiviteléből. Az agrárium termékeinek megoszlása a teljes exporton belül nem változott az elmúlt években. A mezőgazdasági termékek kivitelének értéke 4858 milliárd, az importé 3785 milliárd forintot ért el, a termékcsoport egyenlege így összességében1073 milliárd forint aktívummal zárta az évet. 2021-hez viszonyítva (folyó áron) az export 33, az import 49%-kal növekedett. Ha a zöldségféléket és a gyümölcsöket vesszük figyelembe, elmondható, hogy az exportmennyiség stagnált, az állati takarmányok kivitele azonban enyhén nőtt. A legnagyobb változás az olajos magvak és a gabonafélék esetében volt. Előbbinél 8,5%os, utóbbinál 30%-os volt a visszaesés. Mint kiderült, az export értéke az áremelkedések következtében minden termék esetében nőtt, a legnagyobb mértékben (43%-kal) a takarmányoké.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rengeteg ilyen termék jött be Magyarországra

Az export mellett az importban is változás volt megfigyelhető: 2022-ben a teljes hazai import (a korábbi évek arányszámait közelítve) 6,0%-át tették ki a mezőgazdasági termékek. Az import értéke az ágazaton belül minden terméknél növekedett. A legnagyobb emelkedés a gabonaféléknél következett be, értéke csaknem 101, mennyisége 132%-kal nőtt az előző évihez viszonyítva. A termékcsoport bővülését elsősorban az alacsony hazai termésmennyiség miatt emelkedő kukoricaimport eredményezte. A többi termék esetében is nőttek az import mutatói, az állati takarmányok és a húskészítmények esetében jelentős mértékben, előbbi 46, utóbbi 53%-kal lett magasabb az előző évinél. Az ital- és dohánytermékek, illetve a takarmányok behozatala természetes súlyban és értékben is számottevően emelkedett.

Gyümölcsből a hazai termelés olyankor a belföldi fogyasztás közel kilenctizedét fedezi, az arányszámban a hazánkban nem termeszthető gyümölcsök iránti kereslet és az emiatt kialakult import is szerepet játszik. Az állati eredetű élelmiszerek közül a belföldi felhasználáson felül értékesített exportmennyiség baromfihúsból jelentős. Tejből a hazai fogyasztás közel 100%-ban biztosított az itteni termelésből, ugyanakkor számottevő és hasonló a kivitel és a behozatal mértéke is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kilőttek a termelői árak

A trend tavaly sem szakadt meg, hiszen 2021-hez hasonlóan 2022-ben is folytatódott a termelői árak növekedése. A mezőgazdasági termékek átlagos drágulása mintegy 50%-os volt. A komoly áremelkedésnek több oka is volt, többek között a világjárvány miatti kereslet-kínálati zavar, a háború - ami miatt a gabona és a műtrágya piacán is bizonytalanság alakult ki - és a megugrott energiaköltségek. Tavaly az alábbiak voltak megfigyelhetőek az árak tekintetében 2021-hez képest:

  • a növényi termékek termelői ára 52, ebből a gabonaféléké 67, az olajnövényeké 52%-kal, a tavaszi árpa és a rozs árszintje pedig a kétszeresére nőtt,
  • az élő állatok és állati termékek ára 46%-kal lett nagyobb,
  • a vágócsirke felvásárlási ára 2022-ben 49,
  • a vágósertésé 51%-kal emelkedett a 2021. évihez viszonyítva.

A termésmennyiségekkel sem lehetett minden termelő elégedett

Tavaly hazánkban 2,3 millió hektáron összesen 8,8 millió tonna gabonát takarítottak be. A gabonafélék betakarított területe 6,6, termése 37%-kal csökkent 2021-hez képest. Az aszály a kukoricát sújtotta a leginkább, hiszen a 2,8 millió tonnás termésmennyisége az utóbbi 30 év legalacsonyabb eredménye, 2021-hez viszonyítva pedig 57%-os visszaesést jelent. A száraz időjárás további következményeként a kukoricavetések olyan mértékben károsodtak, hogy a gazdák gyakran silóként aratták le a kukoricát, ezért annak a betakarított területe is visszaesett, méghozzá 22%-kal.

EZ IS ÉRDEKELHET

A búza esetében a termőterület némileg növekedett, de 4,2 millió tonnás termésmennyisége 21%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Annak ellenére, hogy az árpa betakarított területe az előző évihez képest 19%-kal nőtt, termésmennyisége 10%-kal visszaesett. A napraforgó betakarított területe 4,1%-kal nőtt Magyarországon, 682 ezer hektáron 1,3 millió tonna termést gyűjtöttek be, 29%-kal kevesebbet a 2021. évinél. A szélsőséges időjárás miatt a napraforgó termésátlaga (1,8 tonna/hektár) az egy évvel korábbinak a kétharmadára csökkent. A repce betakarított területe 2021-hez viszonyítva 55 ezer hektárral, 203 ezer hektárra esett vissza, termésmennyisége 2018 óta egyre kisebb.

Csökkenő tendencia a zöldségeknél is

Mint ahogyan a KSH adataiból kiderült, a zöldségtermesztés volumenének 2018 óta tartó csökkenése 2022-ben is folytatódott, hiszen az 1,3 millió tonnás zöldségtermés 10%-kal elmaradt a 2021. évitől. Ennek oka nem más, mint az, hogy a paradicsom termésmennyisége 10, a csemegekukoricáé 17%-kal kisebb lett az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor a gyümölcstermeléssel foglalkozó gazdaságok is vegyes évet zártak: az őszibarack termése majdnem duplája volt a 2021-ben betakarítottnak. A száraz időjárás nem kedvezett a legnagyobb mennyiségben szüretelt alma termelésének, 2022-ben az egy évvel korábbi mennyiségnek csak a 61%-a termett, ennek következményeként a gyümölcstermesztés összes volumene 24%-kal csökkent. Ami pedig a szőlőt illeti, az utóbbi 4 évben a szőlő termelésének volumene mérséklődött. 2022-ben a betakarított szőlő mennyisége (416 ezer tonna) 5,0%-kal alulmúlta az egy évvel korábbit.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fókuszban az állattenyésztés

2022-ben az előzetes adatok szerint a hazai vágóállat-termelés (összesen 1,5 millió tonna) 10%-kal csökkent 2021-hez képest. A főbb vágóállatok (baromfi, sertés, marha) kibocsátása elmaradt az egy évvel korábbitól. A legnagyobb csökkenés a baromfiknál következett be, amelyekből 13%-kal kisebb mennyiséget vágtak, mint 2021-ben. A termelésből a vágóbaromfi 55, a vágósertés 35%-kal részesedett. Az egyes vágóállatoknak a kibocsátásból elfoglalt aránya nem változott jelentősen az előző évihez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58