Aggasztó hírek érkeztek: meglepő, ami a dinnyével történik Spanyolországban

Aggasztó hírek érkeztek: meglepő, ami a dinnyével történik Spanyolországban

agrarszektor.hu
Míg Olaszországban a túl sok csapadék, addig Spanyolországban a szárazság okoz egyre komolyabb gondokat a görög- és sárgadinnye termesztőknek. Az országban közel egyötödével csökkent ezeknek a nyári slágergyümölcsöknek a termőterülete.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Míg Olaszországban az özönvízszerű esőzések okoznak egyre nagyobb gondokat, addig Spanyolországban a szárazság miatt várható 20% körüli terméskiesés a görög- és sárgadinnye esetében - olvasható a FruitVeB oldalán. Andrés Góngora, a spanyol gazdákat tömörítő COAG zöldség-gyümölcs tagozatának vezetője elmondta, hogy a probléma már a téli időjárással kezdődött, amikor a paradicsom- és uborka csúszása miatt a nyári hónapokra időzített kultúrákat csak késve lehetett telepíteni. Ennek következtében jelentős, csaknem 20% körüli területcsökkenéssel lehet számolni a dinnyeféléknél, amelyek területe már tavaly is csökkent.

A 2021-es évben görögdinnyét 23202 hektáron termesztettek Spanyolországban, ami 2022-re 22178 hektárra esett vissza, és hasonló trend figyelhető meg sárgadinnyénél is, itt a 2021-es 19 ezer hektár körüli terület 2022-re 17915 hektárra zsugorodott. A kisebb termés minden bizonnyal kihatással lesz a fogyasztói árakra is. Hasonló jelenséget tavaly is megfigyeltek: ekkor június hónapban 12 euró/kg körüli áron árulták a dinnyét a spanyol szupermarketekben. Az idei szezon eddigi alakulása miatt nagyon valószínű, hogy június hónapban a dinnyefélék kínálata a szokásosnál lényegesen szűkebb lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?