Itt a jelentés a magyar földekről: ennek sok gazda örülhet majd

Itt a jelentés a magyar földekről: ennek sok gazda örülhet majd

agrarszektor.hu
Miközben a Dunántúl nyugati része bőséges csapadékot kapott az elmúlt hetekben, és csaknem telített a talaj nedvességgel, addig hazánk középső része hosszú idő óta kimaradt a komolyabb esőből, arrafelé aszály van és hatalmas szükség lenne a csapadékra. A folytatásban a jelenleg is a közelünkben hullámzó hidegfront vasárnapig a közelünkben marad, és jelentős csapadékot hozhat a szomjazó tájakra is. Jó esély van rá, hogy a középső országrész is megázik, ahol leginkább hiányzik az eső. A jövő héten már száraz időre van kilátás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét közepe óta is folytatódott a változékony, többször csapadékos idő. Míg csütörtökön, hétfőn és szerdán nem, vagy csak elvétve, a többi napon sokfelé alakultak ki hazánkban záporok, zivatarok. Kiterjedtebb csapadék vasárnap és kedden fordult elő. Az elmúlt tíz napban összességében nagy területen hullott 20-50 mm csapadék, a Dunántúl nyugati részén 60-80 mm is leesett, míg nagyjából a Jászberény-Tokaj sávban még 10 mm sem jött össze. Az elmúlt harminc napos csapadékösszeg jelentős hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest az ország nagy részén, többlet a Dunántúlon és az északkeleti országrészre jellemző. Az elmúlt napokban a talajok nedvességtartalma növekedett a felső 20 cm-es réteg a Dunántúl nagyobb részén telített, míg a középső országrészben helyenként a kritikus 40% alá csökkent - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrometeorológiai jelentéséből.

Aszály a Budapest - Dunaújváros - Kecskemét - Szolnok - Jászberény térségben jellemző, a felső 50 cm-es talajréteg ezeken a területeken már kritikusan alacsonyra csökkent. Nyári szántóföldi növényeink ezen a területen már csak a mélyebb talajrétegekből tudnak nedvességhez jutni, de ez a télen felhalmozódott víztartalom is egyre csökken. A hőmérséklet az érkező időjárási frontoknak megfelelően, kissé hullámzott, tartós kánikula nem volt. A csütörtöki 25 fok körüli csúcsértékekről szombatra már többnyire 30 fok fölé melegedett a levegő, majd a vasárnapi hidegfront újra pár fokos lehűlést hozott.

Mi a helyzet a kukoricával és a búzával?

A búza aratása a végéhez közelít, a tarlók tárcsázása is sokfelé megtörtént már. Az a termés, ami hosszabban kint maradt, már többször megázott, a minősége pedig így egyre csak romlott. A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, Miskolc térségében például nem ritka a 3 méteres állománymagasság és a dupla csövek sem. Júliusban minden csapadék rendkívül sokat számított ezeknek a kultúráknak is, a Dunántúlon nagy területen megkapta az ideális 100 mm havi csapadékot, de az ország középső részén csak 20-40 mm-t. Ezeken a területeken sürgős csapadékra lenne szükség, mert a növények így nem hoznak jó termést, bár egyelőre a mélyebb talajrétegben még találnak némi nedvességet. A kukorica a szemfejlődés állapotában van, a napraforgó pedig a virágzás vége felé jár. Miskolc térségében ez utóbbi növény is igen szépen fejlett.

Az előttünk álló hétvégén még folytatódik a változékony, többször csapadékos időjárás. Jelenleg is hazánk közelében hullámzik egy hidegfront, mely egészen vasárnapig a vendégünk lesz. Addig többször várható eső, zápor, zivatar, nagy területen akár nagyobb mennyiségű (>20 mm) csapadék is lehullhat, de jelentős területi változékonyság mellett. Jó esély van rá, hogy a középső országrész is megázik, ahol leginkább hiányzik az eső. Vasárnapig a gyakori csapadék és a sok felhő miatt magas lesz a levegő páratartalma, és akár tartós levélnedvesség is kialakulhat, mely a gombás megbetegedéseknek teremt kedvező feltételeket. Hétfőtől csökken a csapadékhajlam, a jövő héten végig száraz időre van kilátás. A hőmérsékletben kezdetben még nagy különbség lesz az északnyugati és délkeleti országrész között: északnyugaton 23, míg délkeleten 35 fok közelében tetőzhet a hőmérséklet. Hétfőre kiegyenlítődik, délkeleten is visszaesik a felmelegedés, akkor már csak a 20 és 25 fok közötti maximumok várhatók. A jövő héten lassan melegszik az idő

- olvasható az előrejelzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?