Beüthet a narancskrízis a magyar boltokban: kemény drágulás jöhet

Beüthet a narancskrízis a magyar boltokban: kemény drágulás jöhet

agrarszektor.hu
Durva áremelkedésre kell számítani a narancs és a narancslé kapcsán. A tengerentúli helyzet romlása miatt idén várhatóan sokkal drágábban juthatunk majd hozzá a vitaminlökethez, de hogy ez az árban mekkora pluszt fog a boltok polcain jelenteni, az egyelőre kérdéses.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a narancstermesztés az egész világon, miután nemcsak a súlyos hurrikánok, de a betegségek is megtizedelték az ültetvényeket a két legnagyobb termelőnél, az USA-ban és a brazil ültetvényeken. Ami biztos: a magyaroknak várhatóan komoly drágulással kell majd szembenézniük, ha ezt a népszerű gyümölcsöt, vagy az abból készült gyümölcsleveket, készítményeket szeretnék idén is venni. Nagy pusztítást végzett idén a hurrikán az Egyesült Államok narancsültetvényein, de nincs jobb helyzetben Brazília sem. A probléma globális, az egész világ ellátási láncában komoly kiesést okozhat - ennek pedig az árakban is megérezzük majd a hatását - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

Úgy látjuk, hogy az amerikai kontinensen kialakult helyzet - a floridai hurrikánok pusztítása, az extrém szárazság Brazíliában és egy komoly bakteriális fertőzés - eredményeképpen az elmúlt 50 év legalacsonyabb narancstermése várható 2023-ban. Ráadásul a szakértők hosszú távon elhúzódó problémát jeleznek, hiszen az ültetvények újratelepítése és termőre fordulása évekbe telhet. A fenti okok miatt jelentősen lecsökkent narancskínálat hatása pedig már most látható az árakon, és a közeljövőben a gyümölcs drágulása várhatóan fokozódik is majd

- mondta Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. ügyvezetője a lapnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, az elmúlt években is folyamatosan jellemző volt a narancs drágulása, 2020 és 2023 között gyakorlatilag megháromszorozódott az ára. Jelenleg a fent említett okok miatt kiemelkedően magas árak jellemzőek: amíg 2022-ben tonnánként körülbelül 2 000 USD volt a narancs ára, addig most már 4 200-4 300 USD/tonna árakkal találkozhatunk. A gyümölcslevek és gyümölcsitalok esetében mintegy 40 százalék körüli áremelésre számítanak - ez pedig várhatóan ez a narancsléfogyasztás csökkenésében is meglátszik majd.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?