Erre nem sokan számítottak Európában: meglepő hírek jöttek a barackról

Erre nem sokan számítottak Európában: meglepő hírek jöttek a barackról

agrarszektor.hu
A világtermelés az előrejelzések szerint 827 000 tonnával 25 millió tonnára emelkedik, mivel a jó termesztési feltételek növelik a termelést Kínában és az Európai Unióban. Az export az előrejelzések szerint 62 000 tonnával 874 000 tonnára emelkedik, mivel az EU-s szállítmányok a spanyolországi kínálat helyreállása miatt fellendülnek. Az Irakba és Kazahsztánba irányuló nagyobb tételek várhatóan 21 000 tonnával 852 000 tonnára növelik a behozatalt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kína

A termelés várhatóan 500 000 tonnával 17,5 millióra emelkedik, mivel a déli tartományok jó termőképessége több mint ellensúlyozza az északi tartományokban a hideg és havazás miatt bekövetkezett virágzáskori károkat. A magasabb terméshozamok várhatóan ellensúlyozzák a folyamatos termésveszteségeket és a csökkenő termőterületekből eredő hiányt. Az alacsonyabb hozamok azonban arra ösztönzik a gazdákat, hogy csökkentsék termőterületüket vagy jövedelmezőbb gyümölcsre térjenek át, mint például a cseresznye. Azok a termelők, akiknek gyümölcsösük van kormányrendeletben meghatározottak szerint, azokat arra ösztönzik vagy kötelezik, hogy kivágják az ültetvényeiket és inkább növeljék a gabona, a gyapot, az olajos magvak, a cukor, a zöldségek és a takarmánynövények termőterületét. Az export az előrejelzések szerint 60 000 tonna marad, mivel a Vietnamba irányuló nagyobb szállítmányok többnyire ellensúlyozzák a Kirgizisztánba irányuló veszteségeket - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Európai Unió

Az előrejelzések szerint a termelés 401 000 tonnával 3,7 millióra emelkedik, mivel Spanyolország erőteljes fellendülést mutat a tavalyi hideg, fagy és eső miatti károk után, több mint ellensúlyozva az időjárás okozta olasz, bulgáriai, magyar és lengyel veszteségeket. Nagyobb kínálat várhatóan 36%-kal növeli 170 000 tonnára az exportot, ami 3 év után ismét emelkedik. Az import változatlanul 40 000 tonnára prognosztizálják.

Törökország

A termelése várhatóan stabilan 1 millió tonnán marad, mivel a kedvező termesztési körülményeknek köszönhetően a termelés a tavalyi rekordszint közelében marad. Az őszibarack termőterülete többnyire változatlan maradt az elmúlt 10 évben, bár a terméshozamok szerény növekedése folytatódik a gyümölcsösök átalakításának köszönhetően, pl.: jobb minőségű és termőképesebb fajták telepítése. A nektarinok azonban egyre nagyobb teret nyernek a helyi és külföldi fogyasztói kereslet miatt. A fogyasztás várhatóan kissé csökken, mivel nagyobb mennyiségek irányulnak a tengerentúli piacokra, különösen Oroszországba, Irakba és az Európai Unióba. Az export 11 000 tonnával emelkedik 215 000 tonnára, ami a negyedik egymást követő évben jelent növekedést.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amerikai Egyesült Államok

Az előrejelzések szerint a termelés 76 000 tonnával 574 000 tonnára csökken, ami legalább 40 éve a legalacsonyabb szint. A három legnagyobb termelő államban - Kaliforniában, Dél-Karolinában és Georgiában - szenvedtek károkat az időjárástól az ültetvények, Dél-Karolinában és Georgiában már második éve tapasztalnak pusztító fagyokat. Az előrejelzések szerint az export 11 000 tonnával csökken 50 000 tonnára, az alacsonyabb kínálat miatt, míg a behozatal várhatóan 32 000 tonnán marad, mivel a Mexikóból érkező magasabb szállítmányok ellensúlyozzák a Chiléből érkező alacsonyabb mennyiségeket. A fogyasztás az előrejelzések szerint 556 000 tonnára csökken, a kínálat csökkenése és a déli félteke kínálata iránti kereslet stagnálása miatt.

Chile

A termelés várhatóan 164 000 tonnán marad, mivel a jó téli csapadékmennyiség fenntartja a chilei termelést. Az őszibarack területének csökkenését ellensúlyozza az új nektarin ültetvények termőre fordulása. A stabil termeléssel összhangban az export az előrejelzések szerint 105 000 tonna marad.

Oroszország

A behozatal várhatóan szinte változatlanul 315 000 tonna marad, a Törökországból érkező szállítmányok miatt. Oroszország továbbra is a világ legnagyobb importőre, mivel a behozatala a világ importjának közel 40 %-át teszi ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?