Itt az újabb áremelés? Brutálisan megdrágulhat ez a gyümölcs itthon

Itt az újabb áremelés? Brutálisan megdrágulhat ez a gyümölcs itthon

agrarszektor.hu
Közepes, 450-550 ezer tonnás almatermést jósoltak idén az előrejelzések, ami a sokéves, 600 ezer tonna körüli átlagtermésnél jelentősen kevesebbnek minősül. Ebből - és az egyéb költségek növekedéséből - kifolyólag a téli hónapokban igencsak megdrágulhat a magyarok egyik kedvenc gyümölcse.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rendkívül aszályos 2022-es év után idén valamivel jobb a helyzet a gyümölcstermés területén, de nem lehetnek elégedettek a termelők. Ennek oka, hogy az az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb tavaszi hónapok hátráltatták a terméskötődést, minőségi gondokat okoztak és kifejezetten kedveztek egyes növénybetegségeknek. Az almánál sok termelő arra panaszkodott, hogy a sok évi átlagot sem érték el az idén - írta meg a TEOL.hu.

Idén a sok tavaszi fagy kiesést okozott a hazai almatermelésben, aminek következtében hozzávetőlegesen 450-500 ezer tonna termésre számítanak a szakértők. A hazai piacra még a lengyel és az olasz termelőktől kerülhet alma, ott a magasabb állami támogatás miatt tudják olcsóbban értékesíteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tolnában 250 hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék és Szekszárd határában. A helyi gazdák különbözően látják a helyzetet: ahol jól felszerelt a gazdaság és az ültetvény sem túl öreg, ott jobb termésre számítanak, ahol ezt nem tudták megoldani, ott gyengébb lesz az idei szezon. A tolnai termelők szerint a felvásárlási árakból arra lehet következtetni, hogy a boltokban drága lesz az alma: a téli hónapokban elérheti a 600-750 forintot is. Ezt erősíti, hogy a termelési és tárolási költségek emelkedése miatt kevesebb alma került a tárolókba, és rekordmennyiséget dolgoztak fel lének és sűrítménynek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?