Ennek sokan örülhetnek: rengeteg termett idén ebből a gyümölcsből Európában

Ennek sokan örülhetnek: rengeteg termett idén ebből a gyümölcsből Európában

agrarszektor.hu
A globális mandulatermelés az előrejelzések szerint 3%-kal lesz több, 1,5 millió tonna mandulát prognosztizálnak az Egyesült Államok, Ausztrália és az Európai Unió magasabb termelésének köszönhetően. A globális fogyasztás várhatóan 6%-kal 1,6 millió tonnára nő. A globális export az előrejelzések szerint 5%-kal 1,1 millió tonnára emelkedik, mivel a Kínába és Indiába irányuló szállítások tovább nőnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyesült Államok

Az előrejelzés szerint a termelés 1%-kal emelkedik 1,2 millió tonnára, a nagyobb hozamú területek és a mandulák súlya kompenzálja a kevesebb gyümölcsöt. A mandulavirágzás február közepén kezdődött, hónap végén pedig elérte a csúcspontját. Rekordmennyiségű csapadék és a példátlanul viharos körülmények akadályozták a méhek beporzási tevékenységét. Az átlagosnál hűvösebb hőmérséklet a nyár elején is folytatódott, késleltetve az érést. Az előrejelzések szerint az export 6%-kal 900 000 tonnára emelkedik, főként a kínai és indiai erős keresletnek köszönhetően, ami a tavalyi magas szinthez képest jelentősen csökkentette az amerikai készleteket - írja a NAK

EZ IS ÉRDEKELHET

Ausztrália

A prognózisok szerint 28%-kal emelkedik a termelés a tavalyi gyenge terméshez képest, 140 000 tonnára. A kulcsfontosságú termelő régiókban a Varroa atkával kapcsolatos karanténintézkedések miatt méhcsaládhiány lépett fel. Ez volt az elsődleges tényező a tavalyi terméscsökkenés hátterében, bár a déli Murray-Darling medencében az áradások és a vegetációs időszak során tapasztalt kedvezőtlen időjárás szintén hozzájárult. A tavalyi exportot az előző betakarításból származó, majdnem kimerülő átvett készletek egészítették ki, a további termelés várhatóan 5%-kal, 100 000 tonnára növeli a kivitelt.

EU

Az előrejelzések szerint 40%-kal 148 000 tonnára emelkedik a termelés, mivel a spanyolországi gyümölcsösök kiheverték az elmúlt év aszályos időszakát. A várhatóan nagyobb hazai kínálat miatt a behozatal az előrejelzések szerint 1%-kal csökken, így elérheti a 280 000 tonnát, stabil kereslete miatt, mint élelmiszeralapanyag, rágcsálnivaló és az édességipar részéről.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kína

A termelés valószínűleg 50 000 tonnáról mindössze 5000 tonnára csökken a Hszincsiangban elszenvedett fagykárok miatt, amely tartomány a mandulatermelés központja. Ennek eredményeként a behozatal az előrejelzések szerint közel 25%-kal nő, rekordmennyiségű 160 000 tonnára, mivel élelmiszeralapanyagként és snackként is keresett termék.

India

Az indiai behozatal az előrejelzések szerint 11%-kal 170 000 tonnára nő, részben az amerikai mandulára kivetett intézkedések megszüntetésének köszönhetően, mely vámot 2023. szeptember 6-tól eltörölték.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?