Sokan hibáznak palántázáskor: ezeket rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak palántázáskor: ezeket rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
Hiába süt hétágra a nap, még tart a tél, így a tavaszi, vetési és ültetési időszakra várnunk kell, de ez nem jelenti azt, hogy semmit sem tehetünk már most a nyári bőséges termésért. Sőt, még van rá időnk, hogy mindent alaposan előkészítsünk! Addig is, eljött az idő, lehet palántázni. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amikor ilyen enyhe a február, és épp nem esik az eső, és nem merülünk el nyakig a sárban, akkor bizony már érdemes szorgoskodni odakinn a kertben is. A talaj előkészítését a rutinos kerttulajdonosok már elkezdték, és az ágyások helyét alaposan megtrágyázták, és megforgatták. Azok a hobbikertészek pedig, akik most találták ki, hogy szeretnének palántákat, ők sincsenek elkésve - mondta a HelloVidéknek Kósa Dániel kertészmérnök. De számukra sem elkerülhető a kerti talaj előkészítése, forgatása, porhanyítása, tápanyaggal való feltöltése, azaz trágyázása is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha még nem tettük meg, ilyenkor még érdemes lehet átnézni a vetőmag katalógusok kínálatát, kezdjük el tervezni - a vetésforgónak megfelelően - az idei vetőmagszükségletünket. Készítsünk ültetési tervet. Rendeljük meg most minden olyan zöldség, gyümölcs magját, amit erre az évre tervezünk ültetni. Akár vetőmag-katalógusokból szemezgetünk, akár kertészetekben, áruházakban nézünk körül, mindenképp hasznos, ha nem az utolsó pillanatra halasztjuk. Aztán jöhetnek sorba a az aktuális teendők:

Lassan el kell vetni a magokat, egyesével vagy pedig tálcán csíráztatni. Ez után szétültetés következik, akik pedig magonként vetnek, vagy tejfölös dobozban, papír tojástartóban vagy akár műanyag cserepekben nevelik a palántákat. Ha már a kertészetekben elérhetőek lesznek a palánták, vagy nevelték maguknak, mindkét esetben szükség van edzetésre. Ekkor szoktatjuk a palántákat a kinti klímához. Ekkor minden reggel kivisszük napos helyre őket, majd este védett helyre visszavisszük. Ezt kiültetés előtt olyan 3-5 hétig célszerű csinálni, amíg temperálódnak a palántáink, valamint ez már május 2. Vagy 3.hetére esik, amikor is a tavaszi fagyok veszélye jelentősen csökken

- sorolta a feladatokat a Kósa Dániel kertészmérnök.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ilyen zöldségek, amiket palántáról neveljünk:

  • Fejes káposzta (Magvetés palántaneveléshez: II. hónap., kiültetés: IV.)
  • Kelkáposzta (Magvetés palántaneveléshez: II. hónap., kiültetés: IV.)
  • Spárga (Magvetés palántaneveléshez: III. - IV., kiültetés: IV. közepe)
  • Paradicsom (Magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: IV. vége -V)
  • Karalábé (Magvetés palántaneveléshez: III. eleje., kiültetés: IV. közepe)
  • Karfiol, brokkoli (Magvetés palántaneveléshez: III., kiültetés: V. eleje)
  • Dinnye (Magvetés palántaneveléshez: IV., kiültetés: V. közepe)
  • Paprika (Magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: V. közepe)
  • Padlizsán (Magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: V.)
  • Zeller (Magvetés palántaneveléshez: II., kiültetés: V.).

Így neveljünk a lakásban palántát

Ha palántanevelésre adnánk a fejünket, kétféle módon tehetjük meg: egyrészt úgy, hogy egyenként, sejttálcába ültetjük el a magokat. Itt nagyon kell ügyelni arra, hogy a sejttálcákban nem szabad túltömöríteni a földet, ugyanis levegőtlen lesz a közeg, így nem fog szépen kicsírázni a növényünk. Illetve nagyon fontos, hogy a tálcákat meleg és páradús helyre tegyük. Érdemes radiátor vagy ablak elé kihelyezni, fóliával vagy üveglappal letakarni.. A másik módszer a palántaneveléshez, hogy fogunk egy tálcát, azt megszórjuk földdel, aztán ráhintjük a magokat, majd letakarjuk földdel. Óvatosan megnyomkodjuk, majd bevizesítjük. Végezetül szintén ráhúzzuk a fóliát, és rárakjuk az üveglapot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha sejttálcába, egyesével ültetünk magokat, amikor megpillantjuk az első kis leveleket, akkor vegyük le róla az üveglapot vagy a fóliát, hadd levegőzzön. Továbbra is fontos, hogy olyan helyiségben neveljük, ahol sok fény és ahol meleg van. Ha fényhiányos helyre tesszük, megnyúlnak, erőtlenek és vékonyak lesznek a palántáink, ezt hívják palánta megnyúlásnak. Ha szétszórva, nem egyesével ültettük el a magokat, akkor, ha megjelennek az első levelek, szét kell ültetjük őket. Erre hagyományosan mind a mai napig sok háztartásban a tejfölös dobozokat használják. Jó ez, csak arra figyeljünk, hogy az aljukra fúrjunk lyukakat, amin keresztül eltávozhat a felesleges víz. A szétültetésnél nagyon ügyeljünk arra, hogy úgy szedjük ki, és válogassuk őket, hogy közbe ne sérüljenek gyökereik és vékony száraik - figyelmeztetett a kertészmérnök.

Milyen magot vegyünk?

Az „olcsó húsnak híg a leve” bölcsesség a vetőmagokra is igaz. Érdemes prémium minőségű, ellenőrzött, lehetőleg betegségeknek ellenálló fajtáról származó vetőmagot vásárolni. A tasakon feltüntetett információk mennyisége többnyire arányos a vetőmag termesztési erényeivel. A szakemberek szerint válasszunk ismert gyártótól minőségi magokat, törekedjünk ellenálló fajok nevelésére. Már a féléves mag elvetése sem kecsegtet sikerrel, vásároljunk mindig újakat. A bio magok is általában jó választásnak bizonyulnak. Megfelelő mélységbe ültessünk: minden esetben a gyártó által megadott vetési mélységbe ajánlott elültetnünk a magokat. Ha megfelelő mély árokba vetünk, a jó időben fog kikelni a növényke, és egyáltalán, ki fog kelni. Általában minél nagyobb átmérőjű egy mag, annál mélyebbre kell ültetni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Válasszunk megfelelő cserépméretet

Nem érdemes túl nagy cserépbe ültetnünk a magokat, mert akkor nem tudja benőni a földet a palánta gyökérzete. A pici cserépben viszont nem tud elég fejlett gyökeret növeszteni. Amint szükséges, ültessük át nagyobb edénybe a palántákat. Közismert megoldás, hogy egy-egy növény kap egy saját kis edénykét, például tejfölös poharat, aminek az alján lefolyónyílást vágtunk, és ott fejlődik tovább. A legjobbak egyébként a palántázáshoz az ültetőedények, ültetőtálcák. 

Mi kell a palántának, hogy szépen növekedjen?

A sikeres palántaneveléshez fontos, hogy a magok és a kis magoncok kellően melegben legyenek. Épp ezért feltétel, hogy fedett helyen, például üvegházban tartsuk őket - tanácsolta a Praktiker.

  • Megfelelő hőmérséklet: A palánták megfelelően növekednek és ellenállóbbak, ha megkapják a kellő hőmérsékletet, ami nem lehet sem túl hideg, sem túl meleg. A csírázáshoz az egyes fajtáknál más-más hőmérséklet ajánlott, ennek ajánlott utánanézni. Ez a hőmérséklet a káposztaféléknél 16-20 ℃ fok körül van, míg a paradicsom, padlizsán esetében 26 ℃ fok körüli.
  • Fontos a helyes öntözés: Ültetés után belocsoljuk a ládánkat, majd letakarjuk - például üveglappal - a földet, hogy egy kis párás levegőt biztosítsunk. A magokat addig ne locsoljuk, míg pár nap múlva meg nem jelennek az első levélkék. Amikor már 4-6 leveles állapotúak a kis palántáink, akkor lehet őket komolyabban öntözni. Addig nem érdemes, csak kisebb adagokkal, mert levegőtlenné válik a föld.
  • Biztosítsunk elegendő fényt: Fontos, hogy kellő mennyiségű napfény érje a palántákat, erre a déli tájolású ablak a legjobb. Ha kevés a fény, elindulnak a fény felé a növénykék és megdőlnek. A palánták mögé tehetünk fehér lapot - derítőnek - a fénnyel ellentétes oldalra, hogy ezt elkerüljük. A legoptimálisabb, ha hatezer kelvines megvilágítást tudunk biztosítani, ha nincs elég természetes fény. Vagy érdemes speciális palántaneveléshez ajánlott lámpákat beszerezni.
  • Válasszunk megfelelő cserépméretet: Nem érdemes túl nagy cserépbe ültetnünk a magokat, mert akkor nem tudja benőni a földet a palánta gyökérzete. A pici cserépben viszont nem tud elég fejlett gyökeret növeszteni.

Mikor ültethetjük ki a palántáinkat?

Az, hogy melyik palántát mikor lehet kiültetni azt az adott fajra jellemző hidegtűrés és melegigénye határozza meg - közölte Kósa Dániel, de egy biztos, hogy ezt mindenképp fagyosszentek (Pongrác, Szervác, Bonifác - május 12., május 13., május 14.) elmúltával tegyük csak meg. Így például a salátákat, retket borsókat, sárgarépát, fehérrépát már hamarabb helyére vethetjük magról, mint amiből palántát kell nevelni, mint például a paprika, paradicsom, tökfélék. Valamint vegyük figyelembe azt, hogy melyik fajnak mennyi a vízigénye, ugyanis egy uborka a leg vízigényesebb, viszont egy bazsalikom nem szereti a sok vizet, kifejezetten szárazabb talajokat kedvel - tanácsolta még a szakember.

A kiültetés után fokozottan kell figyelnünk, hogy a növényeink egészségesek maradjanak, ugyanis csak akkor tudják a legjobb termést hozni. Fontos megemlíteni a növényvédelmet, a tápanyagutánpótlást, és az öntözést is, melyből az utolsó kettőt egy menetben is végezhetjük, ha hígtrágyát, vagy lombtrágyát használunk. Figyeljük a növényeinket, hogy milyen állapotban vannak, valamit három hetente termés érésig célszerű rovar illetve gombaölővel kezelni. A gyomok ellen legjobb, ha kapát ragadunk, és átkapáljuk a veteményest, ugyanis ilyenkor a meglazított talajban több oxigén éri a gyökereket. Öntözésnél pedig figyeljünk arra, hogy lehetőleg kisebb mennyiségben, többször öntözzünk, kivéve azokat a palántákat, amelyek kedvelik az árasztást

- tette hozzá még a szakember

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06