Megszólalt a növénytermesztő: ez az év nehezebb lesz, mint az előző kettő

Megszólalt a növénytermesztő: ez az év nehezebb lesz, mint az előző kettő

agrarszektor.hu
2024. februárjában csak azt tudom mondani, hogy ez az idei év sokkal nehezebb lesz, mint az előző kettő - mondta Tóth Emil, a Sárrét Kft. ügyvezetője az Agrárszektornak. A Fejér vármegyei gazdaság, illetve a köréje szerveződő cégcsoport vezetője nyerte el az Év növénytermelője díjat az Agrárszektor 2023 Konferencián. A szakember szerint a jelenlegi tervezhetetlen helyzetben arra sincs esély, hogy a növénytermesztők legalább nullára kihozzák a mérlegüket. Tóth Emil úgy látja, hogy amíg nem kezdenek el emelkedni a terményárak, az uniós támogatás lenne a gazdák számára az egyetlen megoldás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szántóföldi növénytermesztési ágazat jelenlegi helyzete sok minden, de nem rózsaszín - mondta Tóth Emil, hozzátéve, hogy a terményárak továbbra is alacsonyak, mind a búza, mind pedig a kukorica esetében 60 ezer forint körül vannak, és egyelőre semmi jele nem látszik annak, hogy a jövőben emelkedni kezdenének a tőzsdei árak. A Sárrét Kft. ügyvezetője szerint ez a mostani időszak tervezhetetlen, különösen akkor, ha a gazdálkodók nem érnek el egy hektáronkénti 600 ezres árbevételt, amivel még épp csak pozitív nullában lennének. Ennek azonban semmi reménye jelenleg.

Sehogy se jönnek ki a számok

A szakember elmondása szerint a mostani árak és költségek mellett Magyarországon nem igazán lehet nyereségesen szántóföldi növényeket termeszteni. Ha az ember 6 tonna/hektáros búzával és 7 tonnás kukoricával számol, még úgy is bőven 500 ezer forint alatt van az árbevétele. Ugyan el lehet hagyni a műtrágyát, de az megint a terméseredmények csökkenésével járna.

Várhatóan sokkal nehezebb lesz ez a mostani év, mint akár a 2023-as, akár az aszályos 2022-es volt

- mondta ki őszintén Tóth Emil.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nincs túl sok mozgástere a növénytermesztőknek

A szabadbattyáni Sárrét Kft. mintegy 3400 hektáron termel gabonaféléket és olajos magvakat. Adódik a kérdés, hogy az aktuális tények ismeretében nem változtatnak-e a vetésszerkezetükön, mire a szakember elmondta, hogy nagy változtatásokra nincs módjuk. Öt éves vetéstervünk van, azon belül kevés a mozgástér -közölte Tóth Emil, hozzátéve, hogy a vetésszerkezeten nem lehet változtatni. Mindössze annyit tudtak tenni, hogy 150 hektár szóját "becsempésztek" a kukorica közé, azt viszont még nem tudják, mi lesz a 4%-os ugaroltatással.

A növénytermesztők problémájára egy megoldás lenne: ha az Európai Unió szubvenciót adna a gazdáknak, és kivezetné az ukrán árut a közös piacokról

- vélte Tóth Emil.

Az ügyvezető végezetül elmondta, hogy ugyan ők is elmentek a határra tüntetni, de még mindig rengeteg ukrán gabona van itthon. Először azoknak kellene kiürülnie a raktárakból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?