Elképesztő árak a lengyeleknél: ennyiért árulják most a krumplit a piacokon

Elképesztő árak a lengyeleknél: ennyiért árulják most a krumplit a piacokon

agrarszektor.hu
Február végére nagyot esett a burgonya ára Lengyelországban. Az áresés ellenére még mindig magas a burgonya ára az előző évekhez képest, és az alacsony európai készletszintek miatt középtávon áremelkedésre lehet számítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Február végén Lengyelországban a nagybani piacokon fajtától függően 7-16%-kal esett vissza a burgonya ára, ami megszokott tendenciának számít, legfeljebb a mértéke okozott meglepetést. A 45+ méretű, zsákos kiszerelésű sárga burgonya ára az 1,00-1,33 PLN/kg (90-120 Ft/kg), a pirosé az 1,07-1,40 PLN/kg (95-125 Ft/kg), a fehér burgonyáé pedig az 1,53-2,00 PLN/kg (140-180 Ft/kg) sávba esett vissza, ami a körülbelül egy hónapja tartó emelkedő tendencia megszakadását és az átlagárak januári szintre zuhanását jelenti - írta meg a FruitVeB.

A mostani áresés a kínálat mérséklődésének következménye, amelyben egyrészt szerepet játszott a tavaszias időjárás, másrészt pedig az export átmenetinek tűnő elakadása. Csökkentek a szállítások a legnagyobb felvevőpiacnak számító Románia felé, és jelenleg a Nyugat-Európában tapasztalható helyzet sem kedvező: Franciaországban és Spanyolországban a termelők nem szállítanak Afrika országaiba, az ázsiai exportot pedig a Báb-el Mandeb szorosban kialakult harci cselekmények akadályozzák. (A 35 km széles, és csaknem 100 km hosszú szoros arab nevének jelentése nem véletlenül a “Siralom kapuja” vagy “Könnyek kapuja”, ami veszélyes hajózhatóságára utal.)

Kicsit hosszabb távon azonban áremelkedésre lehet számítani, mivel az európai és a lengyel készletek is alacsonyak az előző évekhez képest. Azokban a szezonokban, amikor az ideihez hasonlóan alakult a helyzet, általában március végén következett be jelentősebb drágulás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?