Ez durva: van, ahol már most elkezdődött a görögdinnye szezonja

Ez durva: van, ahol már most elkezdődött a görögdinnye szezonja

agrarszektor.hu
Március utolsó napjaiban Almería körzetében megkezdődött az extra korai görögdinnye szezonja, a tavalyihoz képest a termőterület a kétszeresére bővült. Ebben az időszakban a legnagyobb versenytársnak Szenegál tekinthető, ahol még mindig nem futott fel a csúcsra a termelés, így a spanyol gazdák most előnyben vannak a riválishoz képest. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fiatal termelőket tömörítő ASAJA Almería gazdaszövetség tájékoztatója szerint közvetlenül Húsvét után a 2023-as termőterület kétszeresén megkezdődött az extra korai görögdinnye szedése. A hajtatott görögdinnye fő termesztőkörzetei Bajo Andarax és Campo de Níjar térségében helyezkednek el, és ezekre, valamint a Poniente körüli térségre is jellemző, hogy a gazdák a szezon megnyújtásában gondolkodnak, ezért korábban kezdik el a termesztést - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ebben az időszakban a legnagyobb versenytársnak Szenegál tekinthető, ahol még mindig nem futott fel a csúcsra a termelés, így a spanyol gazdák most előnyben vannak a riválishoz képest. Az első próbaszedések szerint a spanyol görögdinnye nagyon jó eredményeket hozott az íz, a színeződés és az édesség tekintetében egyaránt. Adoración Blanque, az ASAJA-Almería elnöke szerint a spanyol áru legfőbb versenyelőnye nem is a koraiság, hanem a minőség. A szervezet elnöke kiemelte, hogy a sikeres szezonhoz elengedhetetlen, hogy a fogyasztók pontosan ismerjék a megvásárolt termékek eredetét, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a címkézésre. Fontos továbbá, hogy a hatóságok az importált tételek szigorú ellenőrzését végezzék el annak érdekében, hogy az Európai Unión kívüli versenytársakkal is betartassák az uniós gazdákra vonatkozó előírásokat. A 2023-as évben Almería tágabb körzetében a szabadföldi görögdinnye termőterülete az általános vízhiány miatt jelentősen csökkent, de Blanque szerint idén van esély arra, hogy bővülés, esetleg a korábbi szintre történő visszatérés következhessen be - bár az első jelentések még a termőterület további, 10% körüli csökkenését valószínűsítették.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?