Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Svájcban március 21-én a St. Gallen kantonbeli Schmitterhofban betakarították a fűtött termesztésből származó első svájci spárgát (Backlim fajta) - írta meg a FruitVeB. Fabian Kummer tulajdonos, aki összesen 16 hektáron termeszt spárgát elmondta, hogy az első termés minősége különösen jó a tavalyi évhez képest, amikor a csapadékos május miatt minőségi problémákkal küzdöttek.
Jelenleg közel 2 hektáron naponta körülbelül 500-600 kilogramm fűtött termesztésből származó spárgát takarítunk be, de a 14. héttől kezdve már a minialagutakban is megkezdjük a szedést
- tette hozzá Fabian Kummer.
A terményt a Forster csoporton keresztül a nagy forgalmazó Migrosnak és a Marinello marketingpartneren keresztül a zürichi nagybani piacon a HORECA szektor részére értékesítik. A termés mintegy kétharmada a kiskereskedelemben kerül eladásra, a 22+-os sípokat pedig a HORECA ágazatban keresik. A szakember szerint az első korai svájci spárga iránti kereslet nagyon intenzív, különösen a hotelek, éttermek és catering cégek részéről.
Svájcban a német spárga számít olcsónak
A döntően a HORECA ágazatból érkező érdeklődés elsősorban a spárga árának köszönhető: április elején a svájci spárga ára nagyjából a német luxuszöldség szintjén van. A szezon előrehaladtával a német spárga általában egyre olcsóbb lesz, a svájci termék ára azonban végig közel azonos szinten marad. Mivel a spárgára - sok más zöldségtermékkel ellentétben - Svájc területén nincsenek importkvóták, Fabian Kummer szerint a szezon második felében nehéz versenyezni a német import spárgával. Ennek ellenére a hazai spárga az elmúlt években nagy megbecsültségre tett szert. Bár spárgából az önellátási arány Svájcban továbbra is meglehetősen szerény, a spárga egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. Az előző öt évben Fabuan Kummerék több korai fajtával bővítették portfóliójukat, elsősorban korai fajtákkal. Mint mondta,
azt is meg kell említeni, hogy Svájcban a szezon második felében rendkívül meleg lehet, ami viszont negatívan hat a vegetációra. Ennek ellenére általában a szezon végéig, Szent János napjáig (június 24.) képesek vagyunk szállítani.
A fehér spárga mellett a Schmitterhof környéki gazdaság zöld spárgát is termeszt. Az első mennyiségek betakarítása a 15-16. hét körül várható, jósolja Fabian Kummer, aki szerint jelenleg a zöld spárga a termesztési kapacitásuk mintegy 20%-át teszi ki, de ez az arány egyre nő. Svájcban egyébként valamivel több mint 460 hektáron termesztenek spárgát, döntően fűtött termesztésben korai fajtákat, a teljes termés pedig 730 tonna körül alakul.
Megfigyelhető, hogy a fehér spárgát elsősorban hétvégén használják fel a bőséges ételekhez, míg a zöld spárgát egyszerű elkészítése miatt hét közben is fogyasztják. Ráadásul a zöld spárga egyre nagyobb népszerűségnek örvend, különösen a fiatalabb fogyasztók körében.
- tette hozzá Fabian Kummer.