Hidegbetörés okozhat óriási károkat ezekben az ültetvényekben

Hidegbetörés okozhat óriási károkat ezekben az ültetvényekben

agrarszektor.hu
Április elején, azaz a szokásosnál három héttel korábban kezdtek el virágozni a lengyel cseresznyeültetvények. Aggodalomra ad azonban okot, hogy már a jövő héten hidegbetörések várhatók, amelyek komoly károkat okozhatnak az ültetvényekben. Ha beüt az április fagy, a fogyasztói árak a szokásosnál sokkal magasabb lesznek majd Lengyelországban. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Immár 60 éves vagyok, de nem emlékszem ilyen korai cseresznyevirágzásra. A lengyel éghajlaton ez egy anomália

- nyilatkozta Krzysztof Czarnecki, a Mazóviai vajdaságban található Mszczonów melletti gyümölcsös vezetője, egyben a Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetségének alelnöke. A cseresznye ilyen korai, április elején bekövetkezett virágzása szemet gyönyörködtető ugyan, de óriási kockázatot jelent. Lengyelországban a cseresznye május elején, néha április végén szokott virágozni, tehát a vegetáció körülbelül három héttel tart az ilyenkor szokásos állapot előtt - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A gyümölcstermesztésben a magyarországi fagyosszentekhez (Szervác, Pongrác, Bonifác, május 12-13-14.) hasonlóan Lengyelországban is május eleje-közepe számít veszélyes időszaknak, ekkorra esik a “Zimna Zoska”, azaz a “Hideg Zoska” időszaka (május 15. környéke) – tavaly május 9-én következtek be jelentős fagykárok a lengyel ültetvényekben.

A jelenlegi csúcshőmérsékletek mellett néhány nap múlva véget ér a virágzás, és láthatóvá válnak az első apró bimbók - ezek nagyon érzékenyek, minden nulla fok alatti hőmérséklet fagyveszélyt hordoz magában, mivel a cseresznye nagyon érzékeny az időjárási viszonyokra, a fagyvédelmi eljárások pedig nagyon költségesek. Már csak az imában bízhatunk

- jelentette ki Czarnecki.

A Lengyel Meteorológiai Intézet szerint a jövő hét elején, a hétfőről keddre, április 15-éről 16-ára virradó éjszaka az ország északi részén máris egy hidegbetörés várható, a talajszinten helyenként -1°C-os hőmérséklet valószínűsíthető. Az április 16-áról 17-ére, keddről szerdára virradó éjszaka a talajszint felett 2 méteres magasságig az ország nagy részén -1°C körüli, a talajszinten pedig -3°C körüli fagyok is előfordulhatnak . A hegyek lábánál elterülő területeken ilyenkor általában még hidegebb van, körülbelül -5°C-ig süllyed a hőmérő higanyszála.

Ha nem lesznek jelentős fagyok, és nem károsítják a cseresznyét, akkor az első lengyel gyümölcsök május közepén lesznek kaphatók. A korai virágzás problémája azonban azzal függ össze, hogy a lengyel gyümölcsök a Görögországból, Spanyolországból vagy Törökországból importált cseresznyéhez hasonló időpontban kerülnek a piacra. Eddig az volt a lengyel gazdák előnye, hogy náluk később termett a gyümölcs, mint Európa déli részein, így a szezon végén a lengyel termés biztosította a piac ellátását. Ha azonban fagyok lesznek, akkor kevesebb gyümölcs lesz, és a fogyasztói árak a szokásosnál sokkal magasabbak lesznek - mondja Czarnecki. Egyelőre nehéz megbecsülni, mennyibe kerülhet majd a lengyel ültetvényekről származó gyümölcs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?