Gondok vannak az Alföldön: sok magyar hozhat most súlyos döntést

Gondok vannak az Alföldön: sok magyar hozhat most súlyos döntést

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok csapadékos időjárása ellenére az Alföld keleti és déli részén továbbra is aszály van. Ennek egyik oka az, hogy ott kevés eső esett, a másik pedig az, hogy ezeken a területeken eleve szárazabb volt a talaj. A szakértő szerint így ezekben a térségekben továbbra is vízhiánnyal küzdenek a gazdák.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) főtitkára szerint az elmúlt két hétben 10-50 milliméter közötti csapadék hullott az ország jelentős részén, sok esetben zivatar vagy jégeső formájában. A szakember szerint ugyanakkor ennél az intenzitásnál nagyobb baj, hogy a csapadék lokálisan jelentkezett, az ország csapadékellátottság szempontjából jelentős különbségeket mutat - írta meg az Infostart.

Nagyon jól látjuk, hogy a Dunán például másodfokú árvízvédelmi készültség van. Ezzel szemben a Tisza vízgyűjtőjén továbbra sem látunk érdemi javulást

- mutatott rá Cseh Tibor András.

Az Alföld egy részén már most szárazság van

A szakember szerint ennek kapcsán fontos látni, hogy az Alföld déli és keleti része még mindig "szomjas". A MAGOSZ főtitkára elmondta, hogy még a hivatalos térképek szerint is közepes aszállyal küzdenek az Alföldön, a teljes képet jól mutatja, hogy március az elmúlt 120 év legszárazabb tavaszi hónapja volt. Cseh Tibor András beszélt arról is, hogy nagyon enyhe volt ebből a szempontból a tél is, kevés csapadék érkezett oda, ezért a mostani, bővebbnek látszó vízutánpótlás az ország délkeleti részén nem elég, a talaj felső rétege sok helyen folyamatosan vagy rövid szünetekkel száraz. Ráadásul a nyári kánikula még el se kezdődött, ami komoly párolgási veszteséget jelent a homokhátsági vagy a hajdúsági régióban.

A májusi eső aranyat ért, viszont ezeken a területeken további csapadékra van szükség - nyomatékosította Cseh Tibor András, és arra is figyelmeztetett, hogy mivel tartósan vízhiányos időszak érvényben van, egy egyszerű bejelentéssel engedély nélkül lehet felszíni vízből öntözni. Mint mondta, ez egy olyan kármentési lehetőség, amivel az Alföldön sokan fognak élni.

A kánikula az igazi probléma

A MAGOSZ főtitkára szerint ugyanakkor a csapadék csak egy dolog, mert ha meg is érkezik, nyáron óriási lesz a kipárolgási veszteség. Márpedig a nagy mennyiségű eső sem jelentett egyértelmű szintemelkedést a Tisza vízgyűjtő területén. Mint fogalmazott,

igazából a kánikulával van a probléma, ezért a legfontosabb, hogy a csatornák, a folyók megfelelő vízállással működjenek, és ebből tudjanak öntözni. Ha meleg van, az nyilván a gabonáknak is jót tesz, de a megfelelő vízutánpótlást biztosítani kell.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?