Döbbenetes, ami a gabonával történik az EU-ban: ebből még nagy baj lehet

Döbbenetes, ami a gabonával történik az EU-ban: ebből még nagy baj lehet

agrarszektor.hu
A héten egész Európára kiterjedő hőhullám pusztító hatással van a termésre a kontinens délkeleti részén. Az elemzők szerint ugyanez a forróság nagy segítséget jelent az Európa másik felén élő gazdáknak, miután a hosszan tartó esőzések mostanáig elárasztották a földeket és akadályozták a növények növekedését.

Perzselő hőséget jósolnak meteorológusok erre a hétre az Európai Unió nagy részén. A rekordmeleg és száraz időjárás ráadásul a világ más jelentős termesztési régióiban is veszélyezteti a termést, ami a globális élelmiszer-ellátásra és az árak emelkedésére is hatással van - olvasható a Reuters oldalán. Az időjárás kulcsfontosságú a termények számára, mivel az északi féltekén közeledik - sőt, Magyarországon már meg is kezdődött - az aratás, de a növények további károsodására vagy a körülmények enyhülésére utaló jelek bármikor megingathatják az árakat. A magas terméshozamról szóló jelentések és a kiszáradt búzamezőkön lezúduló záporok a legnagyobb exportőr Oroszországban az elmúlt hetekben 10 hónapos csúcsra küldték a búza világpiaci árát.

Az elemzők szerint a még egy-két hétig tartó hőhullám leginkább a kelet-európai és balkáni nyári termést veszélyezteti, főként az EU második legnagyobb kukoricatermesztő országában, Romániában. Ahogy Vincent Braak, a Strategie Grain tanácsadó cég elemzője fogalmazott, kritikus szakasz előtt áll a világ. A tanácsadó vállalkozás már a hónap elején csökkentette a 2024-es uniós kukoricatermésre vonatkozó előrejelzését.

Még egy ilyen hét már a termelés visszaeséséhez vezetne, ha pedig még két ilyen hét következik, akkor komoly károkat fogunk szenvedni, és ez nagyon gyorsan bekövetkezhet

- mondta Vincent Braak.

Nem mindenhol tekintik átoknak a forró, száraz időjárást

Az uniós termésfigyelő MARS a hét elején az ötéves átlag alá csökkentette a romániai kukorica- és napraforgótermésre vonatkozó termésbecslését, mondván, hogy a tartósan száraz időjárás miatt nagyon érzékenyek a száraz és forró körülményekre. Ezzel szemben a várható meleg és száraz időjárás örvendetes az EU nyugati részén, ahol a termés az ősz óta tartó túlzott és hosszan tartó esőzések miatt szenvedett.
A francia gazdák örülni fognak: egy ideje már várták, hogy olyan idő jöjjön, ami segít a növényeiknek a növekedésben - jelentette ki Vincent Braak, egy német gabonaágazati elemző pedig úgy fogalmazott, hogy
a meleg és napos időjárást Németországban, Dániában és Lengyelországban is üdvözölni fogják a termelők.

Németországban hosszan tartó hűvös és esős nyárkezdet volt, és most a napsütés kiváló lenne a búza fejlődéséhez

- mondta az elemző.

A szakember hozzátette, hogy ez a mostani meleg és száraz idő segíthet a gabonafélék gombás fertőzéseinek megelőzésében is. A MARS hétfőn az Európai Uniót illetően csökkentette a legtöbb idei terméshozam-előrejelzését. A döntést a Nyugat-Európában tapasztalható vízfelesleggel és a délkeleti országok száraz időjárásával indokolták.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 28. 14:31