Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Jövő szeptemberben Magyarországon rendezik meg az európai cirokkongresszust, a rendezvény a növény termesztéséhez kapcsolódó legfontosabb szakmai összejövetelnek számít.
A cirok jelenleg hazánkban a mezőgazdasági termőterületek mindössze 1 százalékát foglalják el, de olyan diverzifikációs lehetőséget kínál, amely a piacok fejlődésével a jövőben még vonzóbbá válhat. A növény termőterülete hazánkban 2023/24-ben 50 000 hektárra tehető, mely magába foglal 38 000 hektárnyi szemes cirok és 11 000 hektárnyi takarmánycirok termőterületet. 2018/19-től kezdve a cirok vetésterülete 260 százalékkal növekedett Magyarországon, hiszen az említett évben a cirok termőterülete mindössze 13 800 hektár volt.
5 év alatt ez jelentős növekedésnek számít, amely azonban a vetésforgóban lévő más gabonafélékkel való versengéstől függően változhat.
Habár az éghajlati viszonyok, különösen a szárazság és a napsütéses órák száma és azok intenzitása jelentős eltéréseket eredményezhet, ennek ellenére az elmúlt öt év hozama 4,2 tonnára volt tehető hektáronként. Öntözött területeken néha a terméshozam elérte a 10,5 t/ha-os csúcsot is. A ciroknak számos felhasználási lehetősége van.
A magyar cirok felhasználását tekintve közel 90 százalékban az állati takarmányozás teszi ki.
Míg a szemes cirkot elsősorban a csirke- és kacsatenyésztésben használják, addig a nedves cirkot inkább sertéstakarmányozásra, a szilázscirkot pedig a szarvasmarhák takarmányozására hasznosítják. Az emberi táplálkozásban is van jó néhány felhasználási módja. Manapság nagy népszerűségnek örvend a cirokból készített liszt, de felhasználják még whisky, sör és tészta készítéséhez is. Hazánkban jelenleg 6 nagyobb vállalat van, amely valamilyen szinten - nemesítés, termelés, feldolgozás - foglalkozik cirokkal.