Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Ha mennyiségben egyelőre nem is, minőségben és a gyümölcsméretekben máris érezteti a hatását a hőhullám és a mára rendszeresen jelentkező erős UV-sugárzás is. A tavaszi és nyár eleji esőzés sem tett jót a gyümölcsállományoknak. A meggyszezonnak már vége van, ennek érése még megúszta a hőséget, itt hozzávetőleg a prognosztizált termés, vagyis mintegy 50 ezer tonna termett idén.
Minőségi problémák ugyanakkor ennél a gyümölcsnél is adódtak, a helyenként sok csapadék miatt többször hasadt volt a termés.
Jelentkeztek a párás meleg miatt különféle betegségek is a növényeken. Az árak is nagy ütemben indultak el felfelé, ami a feldolgozókat hozta nehéz helyzetbe.
Egy kategóriával kisebb gyümölcsök
A kajszi esetében az idei közepes szezonnak számított, jobb, mint a tavalyi, de jóval rosszabb, mint a tavalyelőtti. Az őszibarack esetében kiegyensúlyozott szezonról, normális termésről beszélhetünk, szerencsére kevésbé érintették az őszibarackot a fagykárok
- mondta el az Agrárszektornak Apáti Ferenc. A FruitVeB, Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke ugyanakkor hozzátette: az őszibarack esetében a gyümölcsméretek egy kategóriával kisebbek, valószínűleg a tavaszi hideghatás, és általában a szokatlan időjárás miatt. Mint kifejtette, az idei, szokatlanul enyhe tavasz miatt minden gyümölcsfajra igaz, hogy hozzávetőleg három héttel előrébb tart a szezon, mint ahogy szokásosan alakulna.
Megindult a kényszerérés
A gyümölcsöknek a forró nyár sem tesz jót. Ebben a melegben nem rendesen érik a barack, hanem szinte megfő, kényszerérik. Nem normális ez a meleg, még az egyébként melegigényes őszibaracknak sem.
Ez egyébként már a hőségriadó előtt is látszott: az őszibarack-szezon kezdete óta, még a konszolidáltabb hőmérsékletek idején is azt tapasztalták a termelők, hogy sokkal gyorsabbak az érési folyamatok. Az a fajta, amit máskor három menetben szedtek le, most egy, maximum két menetben betakarítható.
Ilyen esetekben a szürettel kapcsolatban felmerülnek problémák, a termelők arra törekednek, hogy jó minőségben le lehessen szedni az őszibarackot, amelyet egyre nehezebb időzíteni.
Nem termel a növény, csak próbál túlélni
A jelenség általános, nem csak az őszibarackot érinti. A hőstressz gyümölcsfajtól függően 32-34 fok között már problémákat okozhat minden állományban. Ilyenkor a növénynek már nincs energiája fotoszintetizálni, bezárja a sztómáit, és kizárólag a túlélésre törekszik. Külön gond az is, hogy éjszaka is nagyon meleg van ezekben a napokban, vagyis ha nappal nagy nehezen megtermel valamennyi a szénhidrátot, azt éjszaka „ellélegzi” a növény.
Mindez azt eredményezi, hogy amikor ilyen meleg van, akkor a gyümölcsök méretnövekedése szinte megáll, hiszen a növény energiái a túlélésre mennek el.
Az érési folyamatok eközben felgyorsulnak, de az nem egy rendes, normális lefolyású átalakulás, hanem egyfajta kényszerérés. Így nem alakulnak ki a megfelelő zamatanyagok, a megfelelő cukortartalom. Az elnök megjegyezte:
ráadásul akárhogy öntözünk, legfeljebb enyhíteni tudjuk a növény problémáit, de abszolút megszüntetni nem vagyunk képesek.
Minőségi problémákat okoz a sugárzás
A hőség mellett a néha szokatlanul erős UV-sugárzás is kifejezetten nagy problémát okoz a gyümölcsösökben, hiszen ez is komoly stresszhatást jelent a növényeknek és magának a termésnek is.
Jelenleg tehát a hőstressz és a sugárzási stressz együtt jár, ez pedig kedvezőtlen kombinációnak számít.
A sugárzás oka alapvetően a napégés, megég a gyümölcs felülete, világosbarnás foltok keletkeznek rajta, az pedig innentől kezdve legfeljebb ipari gyümölcs lehet. További probléma az is, hogy ilyenkor már sok idő nincs: az égett gyümölcs egy bizonyos idő után gyakorlatilag rothadni kezd, amely már totális kárt jelenthet, hiszen az ilyen gyümölcsöt már ipari célokra sem lehet hasznosítani.
A napégés egyre komolyabb problémát jelent, ráadásul minden gyümölcsfajt érint.
Különösen nehéz ilyenkor a bogyós gyümölcsökkel bánni: a szeder vagy a málna szinte ráég a növényre, a fekete ribiszke esetében olykor a levéllel is ez történik.