Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Hogyan használjuk a papírtörlőt a folyamat során?
A legtöbb zöldség, fűszernövény, virágmag, sőt néhány gyümölcs is csíráztatható papírtörlő segítségével. Felsorolunk néhány alapvetés, melyek betartásával garantáltan sikert arathatunk - írja a Balcony Garden Web.
- Válasszunk vastagabb papírtörlőt, mely sokáig megtartja a nedvességet és strapabíró. Ügyeljünk arra, hogy a papír állaga is megfelelő legyen, ne szöszösödjön, ne ragadjon rá a magokra csírázás után. Megfelelőek lehetnek kávéfilterek, egyéb konyhai törlőkendők, vagy a bambuszpapír is. Utóbbi lényegesen kevesebb vegyi anyagot tartalmaz, ezért egy egészségesebb választás lehet.
- Ha ezzel megvagyunk, óvatosan nedvesítsük be a választott papírt. Ezután helyezzük rá a csíráztatásra váró magokat, majd egy másik - szintén vízzel átitatott- papírral takarjuk le.Hogy egyenletes hidratáltságot biztosítsunk, tegyük egy légmentesen záródó zacskóba.
- Ha ezzel megvagyunk, keressünk meleg, körülbelül 18-30 fokos helyet nekik. Ügyeljünk arra, hogy a papírtörlő semmiképpen se száradjon ki.
- Előfordulhat, hogy különféle penészgombák jelennek meg a házi megoldásunkon, ebben az esetben távolítsuk el a fertőzött részt, és pótoljuk újjal.
- Érdemes figyelni arra, hogy a légmentesen záródó zacskó tiszta-e, illetve figyeljünk, hogy a papírtörlők csak nedvesek, ne pedig vizesek legyenek.
- Végül, általánosságba egy hét után már észre lehet venni a maghéjból kibújő gyökereket, de ne bolygassuk, várjunk, amíg legalább 2 centiméteresre nőnek.
- Ha a kis növények elérték a megfelelő nagyságot, ki lehe tültetni őket a talajba.
Magok, melyek alkalmasak az eféle csíráztatásra
1. Paradicsom
A paradicsomnak ezer fajtája létezik. A paradicsommagok papírtörlőben jól csíráznak nagyjából 5-10 napon belül megjelennek. Ha tíz-tizenkét nap elteltével néhány mag még nem csírázott ki, akkor valószínűleg már nem életképesek.
2. Cukkini
A cukkinimagok csíráztatásának egyik leggyorsabb módja a papírtörlős csíráztatás. Az alapvetően makacsnak mondható magvak gyorsan kicsíráznak e módszer alkalmazásával. A csírák 2-5 nap múlva kezdenek megjelenni, és még néhány napba telik, mire átültethetőek.
3. Paprika
A paprika magok kicsit több időt igényelnek a csírázáshoz, mint a többi zöldség. A csírázáshoz meleg, 24-32 fokos hőmérsékletre van szüksége és a megfelelő páratartalom is fontos és még így is egy hétig is tarthat mire megpillanthatjuk az első csírákat.
4. Saláta
A fejes saláta alapvetően kedveli a hűvöset, 22 fok alatti hőmérsékleten csírázik. A csírázás körülbelül 7-10 napot vesz igénybe és a folyamat során hűvösen és szellőztetve kell tartani a magokat. Ha a környezetében túl meleg az időjárás a salátamagvak számára, akkor akár hűtöbe is tehetjük magjainkat. A gyökerek megjelenése után kiültethetjük a palántákat laza, jó vízelvezetésű talajba.
5. Spárga
A spárga, a paprikához hasonlóan elég makacs növény. Emiatt általában koronából termesztik, de megfelelő körülmények között tökéletes csírázik. A spárga is kedveli a hűvüs időjárást, ezért fontos, hogy a magokat legalább egy hónapig hűtve tartsuk, hogy a téli, létfontosságú nyugalmi állapotot előidézzük. Ezután alkalmazhatjuk a nedves papírtörlő módszerét, ügyelve, hogy a hőmérséklet közel 21 fok legyen. A csírák körülbelül 14-20 nap múlva kezdenek megjelenni.
6. Napraforgó
A napraforgómagok nedves papírtörlőben történő csíráztatása gyors és egyszerű módja annak, hogy a nyári virágzás kezdetét vegye. Tegyük a magokat két nedves papírtörlő közé, tegyük zárható zacskóba, helyezzük meleg helyre, de ügyeljünk, hogy közvetlen napfény ne érje.
7. Szamóca
A szamóca magok csíráztatása némileg eltér a szokásos nedves papírtörlő módszerétől. Szedjük ki a magokat az érett szamócák felszínéről, majd helyezzük nedves papírtörlőre. A megszokott módon fedjük le őket, majd zárható zacskóban tegyük be a hűtőszekrénybe 2-3 hétre. Ezután vegyük ki, hagyjuk, hogy szobahőmérsékleten felmelegedjenek a magok, majd szórjuk a magokat földünk tetejére. A szamóca csírázásához napfényre és melegre van szükség. Átültetni akkor szabad, ha már legalább három valódi levelet növesztett.