Kritikus a helyzet a magyar földeken: már a termelők is tehetetlenek

Kritikus a helyzet a magyar földeken: már a termelők is tehetetlenek

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban is folytatódott az idei júliusra és augusztusra jellemző igen meleg, nagyrészt száraz időjárás Magyarországon. A már teljesen beérett kukorica és napraforgó állományok számára a mostani szárazság már jól jön, nem nő a szemek nedvességtartalma, ráadásul sokfelé nem lehet elkezdeni a repce vetését és a talajelőkészítő munkákat a rendkívül száraz talajfelszín miatt, valamint az aszály és forróság a természetes vegetációt is nagyon megviseli. Záporok, zivatarok kialakulására csak péntektől van esély, és a hőség is akkor mérséklődhet.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mögöttünk álló tíz napban meleg, nagyrészt száraz időjárás volt jellemző hazánkban. Számottevő záporok, zivatarok csak a múlt kedden alakultak ki, akkor a középső és a nyugati országrészben többfelé, máshol elszórtan hullott 5 mm-t meghaladó csapadék, és foltokban egy-egy nagyobb felhőszakadás is előfordult. Augusztusban - ahogy júliusban is - csaknem országszerte kevesebb esett a sokéves átlagnál, az Alföld déli és középső tájain, valamint foltokban a Dunántúl délkeleti részén a 10 mm-t sem éri el a havi csapadékösszeg, és a legcsapadékosabb nyugati és északi területeken is csak 30-60 mm hullott. Az 50 és 250 mm közöttinek adódott nyári csapadékösszeg nagy része júniusban esett, az egész évszakra vonatkozó csapadékhiány pedig északon jellemzően 30-80, délen 50-130 mm között van - derül ki a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzéséből.

A talaj felső 20 cm-es rétege csak a múlt kedden nagyobb csapadékot kapott területeken tartalmaz kielégítő mennyiségű nedvességet, az Alföld jelentős részén, és a Dunántúl délkeleti tájain azonban rendkívül száraz. A középső és alsóbb talajréteg az ország túlnyomó részén kritikusan kevés nedvességet tartalmaz, a felső egy méter nedvességtartalma a 30%-t sem éri el a növények számára hasznosítható víztartalom arányában. Nagyfokú vagy súlyos aszály Magyarország területének háromnegyed részét érinti. Ha mindez nem lenne elég, a csapadékhiányt az ilyenkor szokásosnál 6-8 fokkal magasabb hőmérséklet súlyosbítja. A hőség a nyár utolsó hetében sem enyhült, a középhőmérséklet 24-27 fok között alakult. Napközben jellemzően 32-35 fok közé melegedett a levegő, ennél pár fokkal kevésbé meleg csak a hét első napjaiban a Dunántúl nyugati részén fordult elő, és éjszakánként is 17-22 fok közötti értékek voltak jellemzőek. A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó és a kukorica állományok jellemzően teljesen beérettek, elszáradtak.

Nem sok jó vár ránk a napokban sem

Az elkövetkezendő napok sem kecsegtetnek túlm sok jóval, hiszen a hét első felében folytatódik a kánikula. hazánkban, számottevő csapadék nem valószínű, a hőmérséklet csúcsértéke pedig országszerte meghaladja a 30 fokot. Az egyre hosszabbodó éjszakákon jellemzően 15-20 fok közé enyhül a hőség, de a hidegre hajlamos helyeken 15 fok alá hűl már a levegő. Kisebb mértékű változás péntektől valószínű időjárásunkban: ekkor már többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, és főként a csapadékos területeken a nappali hőmérséklet is visszaesik majd néhány fokkal.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 06:03