Változás jön a magyar növénytermesztésben: tovább tör előre a szója?

Változás jön a magyar növénytermesztésben: tovább tör előre a szója?

Ruda Bettina
A hazai növénytermelőknek napjainkban rendkívül sok nehézséggel kell megküzdeni. A klímaváltozás már jól érzékelhető hatásai és a háborús konfliktusból adódó kihívások is változásra késztetik a termelőket. Arról, hogy pontosan milyen nehézségekkel kell szembenéznie ma a növénytermesztéssel foglalkozó gazdáknak, illetve, hogy mi jelentheti a kiutat, az Agrárszektor Bene Zoltánnal a Karintia Kft. cégvezetőjével beszélgetett. A téma szóba kerül a már hagyományos, Siófokon megtartandó Agrárszektor konferenciánkon is.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Az orosz-ukrán háború kezdete óta az egyik, ha nem a legnagyobb kihívást a gazdák számára az értékesíthetőség jelenti. Tartós kihívásnak minősül most már az a probléma, hogy az EU területére keletről beérkező gabona egyre inkább rátelepszik a hazai gabona célpiacára. Kukoricából és alacsonyabb minőségű búzából keleten sokat termelnek, olcsóbban, kevésbé szigorúan szabályozott körülmények között. A tengeri logisztika pedig egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszi számukra a termés célba juttatását.

A második fő nehézség, amellyel napjainkban a növénytermesztőknek meg kell küzdenie, az a jövedelmezőség. Kihívás olyan növényt termeszteni, amely tartósan, stabilabb jövedelmet ígér – fogalmazott az Agrárszektornak Bene Zoltán. Hozzátette: 2022-ben az aszály szólt közbe, ekkor a kukorica és a napraforgó jövedelemtermelő képessége is jelentős csorbát szenvedett.

A harmadik jelentősebb nehézség pedig az egyre fokozódó, egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodó képesség javítása. A szakértő szerint az említett három fő tényező az, ami ma befolyásolja a termelők döntéseit. A termelők érthető módon, egy értékesíthetőbb, stabilabb jövedelmet ígérő és időjárásállóbb növényt szeretnének vetni - vélekedett a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miben van a jövő?

Bene Zoltán véleménye szerint a három fő nehézség kiküszöbölésére a szója megoldást jelenthet.

Több mint egy évtizede nagy szenvedéllyel nagy erőfeszítéssel azon tevékenykedünk, hogy tartósan emelkedjen a szójavetés Magyarországon

-fogalmazott a szakember. Az Európai Unióban több mint 30 millió tonna szójababra van szükség. A szója nem, vagy csak rendkívül nehezen helyettesíthető növény a takarmányiparban. Körülbelül 3 millió tonna szóját állítunk elő az Európai Unió területén, de ennek több mint a tízszeresére van szükség, tehát a kereslet, a megtermelt mennyiséghez képest szinte korlátlannak tűnik. Ebből kifolyólag Európán belül nem kell túltermeléstől tartani – tette hozzá.

Ez a káros hőmérsékleti küszöbértékben jelentkező előnye, fókuszba helyezheti a szóját, hiszen a klímaváltozás okozta melegedés, a forró időjárás napjainkban már jelentős károkat okoz a növénytermesztésben. 2022-ben, az aszály történelmi károkat okozott, de a szójatermesztők az országos átlagot tekintve még így is nyereséggel számolhattak a Karintia Kft. becslései alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

200 ezer forint tiszta hasznot tudtak realizálni a szójatermesztők, de sajnos ez nem mondható el sem a kukorica-, sem pedig a napraforgó termelők esetében

-fogalmazott az Agrárszektornak a szakember. Hozzátette, hogy ez a két év kellő bizalmat alapozott meg  a szójatermesztők számára és az országos szója szakmai rendezvények kiemelkedő látogatottságai láttán bizakodóak abban, hogy 2025-ben még tovább emelkedhet a szója térhódítása Magyarországon. Azt, hogy az idei évben a tavaszi vetésű növények körében pontosan milyen és mekkora károkat okozott az aszály, még pontos értékekkel nem lehet alátámasztani, hiszen még zajlanak a betakarítások.

Hogyan tovább?

A növénytermesztőknek a lehető leggyorsabban és a lehető leghatékonyabban szükséges alkalmazkodniuk a megváltozott körülményekhez– fogalmazott a Karintia Kft. cégvezetője. Hozzátette: az alkalmazkodás egyik lehetősége a szója termesztésében kereshető. Egy új növényt megtanulni alázattal és elszántsággal jár együtt, de segítséget jelentenek az országos szakmai rendezvények, melyeken a termesztéstechnológiai és terménypiaci ismeretek birtokában megalapozottabb döntéseket tudnak hozni a szója iránt érdeklődő gazdálkodók.

EZ IS ÉRDEKELHET

Soha nem volt még ilyen fontos és soha nem volt még ekkora tétje a naprakész információ áramlásnak. A tudatlanság rendkívül drágává vált. A lehető leghatékonyabban kell alkalmazkodnunk a megváltozott körülményekhez, viszont nem szabad, hogy ad hoc döntések mentén alakítsák a jövőjüket a gazdák. Keressük a kiutat és ahhoz, hogy megalapozott döntéseket tudjunk hozni, a lehető legszélesebb körből kell megszerezni az információkat.

Az idén december 4-5-én megrendezésre kerülő Portfolio Csoport Agrárszektor Konferenciája az egyik alkalmas hely arra, hogy találkozzunk, osszuk meg a véleményeket, az ágazat legkülönbözőbb szereplői keressék és találják meg a lehető legjárhatóbb kiutat ebből a nehéz helyzetből – fogalmazott az Agrárszektornak Bene Zoltán.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 17. 13:34