Itt a termelők válasza: alaptalan a toxinos kukoricáról szóló nyilatkozat

Itt a termelők válasza: alaptalan a toxinos kukoricáról szóló nyilatkozat

Nem tartja megalapozottnak a kukorica minőségéről tett nyilatkozatokat Petőházi Tamás GOSZ-elnök, hiszen a termésnek egyelőre alig több mint a fele van betakarítva. A napokban a Hungrana sajtóklub rendezvényén Kiss Péter által tett kijelentéseket korainak gondolja, ám azzal egyetértett, hogy a toxinmentes és a toxinos kukoricát nem érdemes összekeverni.

Nagy port kavart a toxinos kukoricáról szóló nyilatkozat, amelyet Kiss Péter, a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségének elnöke a Hungrana sajtóklubján tett az Agrárszektornak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint ismert, a Gabonaszövetség részéről nyilatkozó Kiss Péter szerint az idei kukorica akár 40 százaléka is toxinos, amely akár a hazai igények kielégítését is veszélyeztetheti. Mint fogalmazott:

Ki lehet mondani, hogy habár mennyiségileg van elég magyar kukorica, minőségi oldalon ez már nem mondható el, így mindenképpen importra lesz szükségünk.

A termelők szerint alaptalan

Az általa elmondottakat ugyanakkor Petőházi Tamás nem tartja megalapozottnak.

A betakarítás 55 százalékánál nem lehet megmondani a teljes idei termés minőségét, ezt indokolatlan prejudikációnak tartom. Ráadásul nem megszokott piaci magatartás az idei nyilatkozat. Nem tesznek jót az ilyen megszólalások az egymásrautaltsági rendszerben a partneri kapcsolatoknak sem. A kölcsönös bizalomra épülő viszonyoknak ez nem kedvez.

Petőházi Tamás szerint a betakarítás mostani fázisában korai ilyet kijelenteni, ráadásul véleménye szerint a Kiss Péter által említett számok valószínűleg túlzóak is, amelyeket jelenleg nem lehet számokkal alátámasztani.

Azzal ugyanakkor egyetértett az elnök, hogy a különböző tételek keverése nem jó ötlet.

Nem szabad összekeverni a jó, toxinmentes kukoricát a rossz, toxinossal, ez ugyanis plusz felesleges kockázatot jelent a termelőnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?