Egyre többen ültetik ezt a növényt itthon is: aranyat ér a bogyója

Egyre többen ültetik ezt a növényt itthon is: aranyat ér a bogyója

agrarszektor.hu
A Spanyolországból hozott olajfák jól alkalmazkodtak a Balaton-felvidéki környezethez, mára szépen teremnek. A dél-európai aszályok és hőhullámok miatt csökken az olajbogyó-termés, ami az olívaolaj árának emelkedését eredményezte. Magyarországon enyhébb telek és kedvező mikroklíma segíti az olajfák fejlődését, és egyre több termelő kísérletezik velük különböző régiókban.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A Spanyolországból érkezett olajfák jól alkalmazkodnak a Balaton-felvidék körülményeihez. Az első cserjéket másfél évtizede ültették, és bár az elején nehézségekkel küzdöttek, mára a szőlőtőkék árnyékában szépen teremnek a különleges fák. Török Csaba balatoni borász 2008-ban kapta első három olajfáját Spanyolországból, amelyek közül csak egy élte túl a telet, de ez ösztönözte őt, hogy további fákat vásároljon, és mostanra a legtöbbjük sikeresen fejlődik a hegymagasi szőlőültetvényen, ahol kedvező a mikroklíma - írja az Index.

A kezdeti kudarcok ellenére a gazdálkodó kitartott, rájött, hogy apró részleteken múlik az olajfák életben maradása, és az évek során egyre jobban alkalmazkodtak a környezethez. A szüretelt olívabogyókat kézzel gyűjtötték, és Szlovéniába vitték, ahol hideg sajtolással készült belőlük szűz olívaolaj.

EZ IS ÉRDEKELHET

A termelés csökken, az árak növekednek

Az aszályos évek és hőhullámok következtében a dél-európai országokban csökken az olajbogyó-termés, ami az olívaolaj árának folyamatos emelkedéséhez vezetett, tavaly jelentősen meghaladva az infláció mértékét. A borász szerint a hőhullámok miatt az olajfaligetek termőterületei fokozatosan északra tolódnak.

Spanyolország a világ olívaolaj-termelésének közel 40 százalékát adja, de az elmúlt két év hőhullámai és szárazságai miatt a termelés visszaesett, ami rekord magas árakat eredményezett. Az idei évre a spanyol mezőgazdasági minisztérium a termelés jelentős, 50 százalékos növekedésére számít, ami remélhetőleg csökkenti majd az olívaolaj árát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon nem csak a Balaton-felvidéken található nagyobb mennyiségben olajfa. Az ország több térségében, egyre több termelő foglalkozik és kísérletezik ezekkel a fákkal, de vannak olyan területek is, ahol a "mediterrán érzés" érdekében vásárolják.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?