Sokan hibáznak őszi faültetéskor: ezekre mindenképp figyelj oda

Sokan hibáznak őszi faültetéskor: ezekre mindenképp figyelj oda

agrarszektor.hu
Az október az egyik legjobb időszak a fák ültetésére, főleg a lombhullatók esetében, hiszen a talaj ilyenkor még meleg, de a hőmérséklet már hűvösebb. Ám nem mindegy, hogy milyen fák mellett döntünk. Most kiderül, hogy melyekkel nem lőhetünk mellé.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az ősszel ültetett gyümölcsfák tavasszal már megerősödve növekedhetnek, így jobb terméshozamra lehet számítani. Az alábbi fajták különösen alkalmasak az őszi ültetésre:

Almafa: Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcsfa hazánkban, és ősszel ültetve jól meggyökerezik. Érdemes különböző fajtakombinációkban gondolkodni a megfelelő beporzás érdekében - írja a sokszinuvidek.hu.

Körtefa: A körtefák számára is ideális az őszi időszak, mivel a gyökerek a hűvös, de nem fagyott talajban képesek megerősödni.

Diófa: a diófák is jól tűrik az őszi ültetést, hiszen a lassan növekvő gyökérzetnek elegendő időt biztosít a tél előtti megerősödésre. A nagyobb diófák hosszabb időt igényelnek, hogy teljesen megerősödjenek, így az időzítés nagyon fontos.

Szilvafa: A szilvafák októberi ültetése biztosítja, hogy a gyökerek stabil alapot kapjanak, így tavasszal már erőteljes növekedéssel indulnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gyümölcsfák mellett örökzöldeket és díszfákat is lehet ültetni

Örökzöldek

Az örökzöldek ültetésének ideje jellemzően tavasszal van ugyan, viszont az enyhe őszi időjárás is megfelelő lehet számukra, különösen akkor, ha a tél nem túl hideg. Az októberi ültetésnél azonban nagyon fontos figyelni a megfelelő öntözésre és a téli védelmet biztosító mulcsozásra is, tehát ennek tudatában vágjunk bele.

Tuják: az örökzöld tuják kedveltek a kertészek körében, mivel gyorsan növekednek és sűrű sövényt alkotnak.

Lucfenyő: karácsonyfaként is ismert lucfenyő ültetése októberben biztosítja, hogy a gyökérzete megerősödjön a hidegebb hónapokra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Díszfák

Tölgy: az erőteljes gyökérzettel rendelkező tölgyeknek az őszi ültetés kifejezetten kedvez, mivel ilyenkor már a vízfelvétel korlátozott, de a talaj még elegendő tápanyagot biztosít.

Japán juhar: ez a dekoratív lombú fa különleges őszi színt hoz a kertbe. Az őszi időszakban ültetve tavaszra már stabil gyökérzettel rendelkezik.

Hárs: a hársfa gyorsan növő, hosszú életű fa, amely nem csak árnyékot ad, de virágai vonzzák a méheket is. Őszi ültetése biztosítja a zavartalan gyökérnövekedést.

Erre figyelj oda az ültetés során

Az ültetőgödröt mindig megfelelően készítsük elő, komposztot vagy érett trágyát keverjünk a talajba. Fontos, hogy hiába van hűvösebb és nedvesebb időjárás ősszel, az újonnan ültetett fák számára az első hetekben rendszeres öntözés szükséges. A gyökerek védelme érdekében szórjunk mulcsot a fa töve köré, ezzel megakadályozzuk, hogy a talaj kiszáradjon vagy a fagy komolyabb kárt okozzon. Az új ültetések fiatal gyökerei érzékenyek lehetnek az erősebb téli fagyokra, így a hidegebb időjárás előtt érdemes fagyvédelmi intézkedéseket tenni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 22. 11:29