Ez a szupernövény nálunk is terem: igazi csodaszer és még ehető is

Ez a szupernövény nálunk is terem: igazi csodaszer és még ehető is

Nagy Z. Róbert
A krizantémok pár évtizede kifejezetten temetői, halottak napi virágnak számítottak, ám ebből a szerepkörből már jócskán kiléptek. Számos kertészeti változatukat nemesítették, melyek virágai kicsik, színesek, nagyon jók évelő ágyásokba hiszen késő ősszel akkor virágoznak, amikor más már nem. És néhány fajuk haszonnövénynek is tekinthető, mert ehető, iható.

Legyen Ön is EARLY BIRD - Agrárium 2025 konferencia

A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!

A nagyobb évelő típusú krizantém töveket legegyszerűbb kora tavasszal tőosztással szaporítani. Egyes krizantémok virága teaként, levelei salátaként fogyaszthatók. Az ehető krizantém (Chrysanthemum coronarium) azonban egy lágyszárú, egynyári növény. A margarétára emlékeztető sárga virágai ehetőek, szára, levelei a keleti konyha kedvelt étel alapanyagai. Íze kellemes, nagyon erősen aromás, a zellerre emlékeztető fanyar, pikánsan kesernyés. Virága egyszerű fészekvirágzat. Közepe sárga, szirmai fehérek, és június-júliustól hozza egészen őszig a virágait. Létezik teljesen sárga változata is. A levele sallangokra osztott, szürkészöld, fonákja és széle ezüstös, pihés, a gilisztaűző varádicshoz (Crysanthemum vulgare) hasonló, hiszen azzal rokon növény. De a szeldelt mellett telt levelű változata is létezik.

Könnyen keseredik

Levelének enyhén csípős illata van. Érdemes olyan növények közé vetni vagy ültetni, amelyek rovarkártevőinek a megjelenésére számítani lehet, mert a tapasztalatazt mutatja, hogy ezeket a kártevőket sikerrel elriasztja. Akár helybe is vethetjük kb. 1-3 mm mélységbe március végén, április elején. Gyors növekedése miatt jóval későbbi vetés esetén is sikerrel termeszthetjük. Fogyasztási célra érdemes szakaszosan, két-háromhetente vetni, tavasztól egészen őszig, így mindig lesz zsenge növényünk. Félárnyékos helyen neveljük, mert ugyan kedveli a közvetlen napfényt is, a mi éghajlatunkra jellemző forró, száraz nyarakat nem jól viseli, főleg a délutáni nagy melegeket bírja kevésbé. Rendszeresen öntözzük, mert a szárazságban megkeseredhet a levelek íze. Talajra nem különösebben igényes, de a jó vízáteresztő, tápdús talajokban díszlik a legszebben. Termeszthető nagyobb cserépben is.

A vetésnél vegyük figyelembe a „minél kisebb a mag, annál közelebb a felszínhez” elvét, tehát a talaj felszínének a közelébe, legfeljebb 1 mm mélységbe vessük a magokat. A csírázás 10 oC feletti hőmérsékleten 1-2 hét alatt várható. Ügyeljünk rá, hogy soha ne száradjon ki a földje a kelésig. A növényeknek érdemes alkalmanként lecsipkedni a hajtásait, mert így bokrosodásra késztethetjük. Az enyhébb fagyokat elviseli, tehát késő ősszel még szedhetjük a magját megalapozva a következő évi állományt.

Gyógyhatása is jelentős

Erőt megőrző, és hosszú életet adó növényként tartják számon Kínában. Sárga virágának teája gyulladás-, és vérnyomáscsökkentő hatású, valamint emésztési problémákra is jó. Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére is hatékony, valamint külsőleg szemgyulladás kezelésére. A zsenge levelek fogyaszthatók salátába keverve. Bimbója, vagy a kinyílt (főleg a sárga virágú változata) virága kellemes üdítő teát ad. A kínai konyha elvei alapján salátának készítve előbb egy rövid ideig forró vízbe mártják. Főzni nem szabad, mert megkeseredik.

Vannak évelő, ehető krizantém fajok is

Teaként fogyasztható a krizantém nemzetség tagjai közül az indiai krizantémnak (Chrysanthemum indicum) a virága és a kínai ehető krizantémnak (Chrysanthemum x morifolium) a megszárított virága is. Húsos ételek köreteként salátának pedig a nankingi ehető krizantém (Chrisanthemum nankingense) és a dalmát virág (Chrysanthemum coronarium) leveleit fogyasztják. Mindegyik faj termeszthető hazánkban, egyszerűen tarthatók, mert jól tűrik az időjárás szélsőségeit, különösen a száraz időszakoka. Azonban, ha konyhai alapanyagnak tartjuk akkor viszont növekedni és dúsan virágozni csak akkor fognak, ha rendszeresen, kiadósan öntözzük őket. Talajra nem különösebben igényesek, de a jó vízáteresztő, tápdús földben fejlődnek a legjobban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Legyen Ön is EARLY BIRD!
EZT OLVASTAD MÁR?