Legyen Ön is EARLY BIRD - Agrárium 2025 konferencia
A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!
A nagyobb évelő típusú krizantém töveket legegyszerűbb kora tavasszal tőosztással szaporítani. Egyes krizantémok virága teaként, levelei salátaként fogyaszthatók. Az ehető krizantém (Chrysanthemum coronarium) azonban egy lágyszárú, egynyári növény. A margarétára emlékeztető sárga virágai ehetőek, szára, levelei a keleti konyha kedvelt étel alapanyagai. Íze kellemes, nagyon erősen aromás, a zellerre emlékeztető fanyar, pikánsan kesernyés. Virága egyszerű fészekvirágzat. Közepe sárga, szirmai fehérek, és június-júliustól hozza egészen őszig a virágait. Létezik teljesen sárga változata is. A levele sallangokra osztott, szürkészöld, fonákja és széle ezüstös, pihés, a gilisztaűző varádicshoz (Crysanthemum vulgare) hasonló, hiszen azzal rokon növény. De a szeldelt mellett telt levelű változata is létezik.
Könnyen keseredik
Levelének enyhén csípős illata van. Érdemes olyan növények közé vetni vagy ültetni, amelyek rovarkártevőinek a megjelenésére számítani lehet, mert a tapasztalatazt mutatja, hogy ezeket a kártevőket sikerrel elriasztja. Akár helybe is vethetjük kb. 1-3 mm mélységbe március végén, április elején. Gyors növekedése miatt jóval későbbi vetés esetén is sikerrel termeszthetjük. Fogyasztási célra érdemes szakaszosan, két-háromhetente vetni, tavasztól egészen őszig, így mindig lesz zsenge növényünk. Félárnyékos helyen neveljük, mert ugyan kedveli a közvetlen napfényt is, a mi éghajlatunkra jellemző forró, száraz nyarakat nem jól viseli, főleg a délutáni nagy melegeket bírja kevésbé. Rendszeresen öntözzük, mert a szárazságban megkeseredhet a levelek íze. Talajra nem különösebben igényes, de a jó vízáteresztő, tápdús talajokban díszlik a legszebben. Termeszthető nagyobb cserépben is.
A vetésnél vegyük figyelembe a „minél kisebb a mag, annál közelebb a felszínhez” elvét, tehát a talaj felszínének a közelébe, legfeljebb 1 mm mélységbe vessük a magokat. A csírázás 10 oC feletti hőmérsékleten 1-2 hét alatt várható. Ügyeljünk rá, hogy soha ne száradjon ki a földje a kelésig. A növényeknek érdemes alkalmanként lecsipkedni a hajtásait, mert így bokrosodásra késztethetjük. Az enyhébb fagyokat elviseli, tehát késő ősszel még szedhetjük a magját megalapozva a következő évi állományt.
Gyógyhatása is jelentős
Erőt megőrző, és hosszú életet adó növényként tartják számon Kínában. Sárga virágának teája gyulladás-, és vérnyomáscsökkentő hatású, valamint emésztési problémákra is jó. Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére is hatékony, valamint külsőleg szemgyulladás kezelésére. A zsenge levelek fogyaszthatók salátába keverve. Bimbója, vagy a kinyílt (főleg a sárga virágú változata) virága kellemes üdítő teát ad. A kínai konyha elvei alapján salátának készítve előbb egy rövid ideig forró vízbe mártják. Főzni nem szabad, mert megkeseredik.
Vannak évelő, ehető krizantém fajok is
Teaként fogyasztható a krizantém nemzetség tagjai közül az indiai krizantémnak (Chrysanthemum indicum) a virága és a kínai ehető krizantémnak (Chrysanthemum x morifolium) a megszárított virága is. Húsos ételek köreteként salátának pedig a nankingi ehető krizantém (Chrisanthemum nankingense) és a dalmát virág (Chrysanthemum coronarium) leveleit fogyasztják. Mindegyik faj termeszthető hazánkban, egyszerűen tarthatók, mert jól tűrik az időjárás szélsőségeit, különösen a száraz időszakoka. Azonban, ha konyhai alapanyagnak tartjuk akkor viszont növekedni és dúsan virágozni csak akkor fognak, ha rendszeresen, kiadósan öntözzük őket. Talajra nem különösebben igényesek, de a jó vízáteresztő, tápdús földben fejlődnek a legjobban.