Kincsünk a termőtalaj

Kincsünk a termőtalaj

agrarszektor.hu
Az ENSZ 68. Közgyűlése 2015-öt a Talajok Nemzetközi Évének, december 5-ét pedig a talaj világnapjának nyilvánította. 2015 és 2024 között tartott a Talajok Évtizede, amely során számos jelentős eseményt szerveztek a Nemzetközi Talajvédelmi Unió kezdeményezésére, a FAO és az IUSS koordinálásában. Ahogy más tudományterületeken, úgy a talajjal kapcsolatos ismeretek is jelentősen bővültek az elmúlt évtizedben. Az új felfedezések és az összefüggések feltárása jól tükrözik az előrelépést. A talaj iránti figyelem minden területen fokozódott, ami nagyrészt az edukáció sikerének köszönhető.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

Mégis úgy látszik, hogy a termőtalajok romlását nem sikerült megállítani. Egyes kutatások szerint évente világviszonylatban mintegy 75 milliárd tonna termőtalaj fogy el, ez naponta 20–25 millió hektárt jelent. Dr. Dobos Endre szavait idézve a talajromlás üteméről: „Lassan, de biztosan belecsúszunk a szakadékba, és mire ott leszünk a szélén, már olyan gyors lesz a folyamat, hogy akkor már nem az előttünk álló éveket fogjuk számolni, hanem a másodperceket.”

Milyen okok vezetnek a termőtalajok eltűnéséhez, romlásához?

Az infrastruktúra fejlesztése, a lakóövezetek, gyárak építése miatt is fogy a termőtalaj. A helytelen talajművelési gyakorlat, a szakmailag indokolt vetésforgó hiánya, az okszerűtlen műtrágya- és vegyszerhasználat, valamint a talaj növényekkel való borítottságának mellőzése mind hozzájárulhat a talajpusztuláshoz. Ezt tovább súlyosbítják a klímaváltozás káros hatásai. A hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadék eróziót okozhat. A tartós csapadékhiány és magas hőmérséklet aszályos időszakot eredményezhet. Terméketlenné válik a talaj és elindulhat az elsivatagosodás folyamata.

Milyen megoldási utakat ismerünk?

Először is a talajadottságokat jól kell ismerni, csak „pontos diagnózis” után lehet a „komplex gyógymódot” alkalmazni. A talajok romlásának fő oka, hogy gyérül a talajélet, csökken a mikrobák (talajbaktériumok, gombák, algák) száma és fajgazdagsága. Így az elszegényedett, sérült mikrobiális környezet kevésbe tudja ellátni feladatát (pl. tápanyag-szolgáltatást, vízmegtartást, patogén mikrobák elnyomását, a szármaradványok lebontását). A sérülést a különböző stresszek okozhatják, pl. tartós csapadékhiány vagy a vegyszerek okozta stressz.

Tulajdonképpen minden talajregenerálási törekvés a talajélet helyreállítását célozza. Így a bolygatás nélküli, minimális talajmozgatással járó talajművelés. A szántás során ugyanis az aerob és anaerob viszonyokat megváltoztatjuk, ezzel számos baktérium pusztulását idézhetjük elő, mert megváltoznak a körülményeik. Az okszerű vegyszer- és műtrágyahasználattal csökkentjük a stresszt a talajélet számára. Azzal, hogy szinte egész évben talajtakarást biztosítunk, megakadályozzuk a talaj kiszáradását, a szén eltávozását és egyben támogatjuk a szerves anyag és a talajélet felépülését. Fontos a jó vetésforgó és a zöldkeverék alkalmazása is a diverzifikáció miatt. A szármaradványokat mindig vissza kell forgatni. Javasolt a talajok és szármaradványok mikrobiológiai kezelése is. A biostimulátorok és a mikrobiológiai készítmények használata pedig bizonyítottan képes a talajt javítani, a növények egészséges növekedését, fejlődését támogatni.

A Magyar Talajvédelmi Szövetség a Nébih-hel közösen 9 éve tartamvizsgálatot folytat talajoltó baktériumkészítményekkel Pécsett, különböző növénykultúrákban. Az eddigi eredmények azt mutatták, hogy a kezelt területek termésátlagai minden esetben meghaladták a kontrollt, vagyis a kezeletlen területek átlagait, de még a pozitív kontrollét is (+50 kg/ha nitrogén). A baktériumos talajoltás hatására a minőségi paraméterek is javultak.

Különböző mikrobiológiai termékek hatása a termékhozamra (Forrás: Pénzes Éva)Különböző mikrobiológiai termékek hatása a termékhozamra (Forrás: Pénzes Éva)

Örvendetes tény, hogy egyre több gazda vallja tapasztalatai alapján, hogy változtatni kell az eddigi megszokott növénytermesztési technológián, rutinon. Precíziós szemlélettel és állandó szakmai érdeklődéssel, nyitottan kell az új technológiákra, készítményekre tekinteni. A gazdálkodóknak meg kell osztani az eredményeket, tapasztalatokat és egymást segítve közösen kell gondolkodni.

A cikk szerzője: Pénzes Éva, Magyar Talajvédelmi Baktériumgyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A talajélet
Növény

A talajélet

Már a talaj képződése is elképzelhetetlen biológiai aktivitás nélkül és ez a talaj korának előrehaladtával sem változik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?