Néhány nap és jön az Agrárium 2025 konferencia! Szerezze meg jegyét még most!
A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!
A klímaváltozással összefüggésbe hozható szárazságok az évszázad végére a világ búzatermelésének csaknem kétharmadát veszélyeztethetik. A nemzetközi kutatócsapat által a Science Advances folyóiratban közzétett közös tanulmány arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a globális felmelegedéssel a komoly vízhiányos helyzetek gyakorisága és mértéke is nőni fog. Ez viszont hátrányosan fogja befolyásolni a nagy vízigényű terményeket, mint például a búza, ami az emberiség egyik legfőbb kalória- és fehérjeforrása. Ha a globális felmelegedés a jelenlegi szintjén marad, a vízhiánnyal küzdő búzatermelő területek aránya világszinten a mostani 15%-ról az évszázad végére akár 60%-ra is nőhet.
A jelentés kitér arra is, hogy ha sikerül is a felmelegedést a 2 Celsius-fokos szinten tartani, ezeknek a kedvezőtlen időjárásoknak a mértéke és gyakorisága, valamint az élelmiszertermelésre gyakorolt hatásuk akkor is példa nélküli lesz. Hogy ez hogyan fogja érinteni az élelmiszerbiztonságot és az élelmiszerárakat, az más tényezőktől is függ még. Az Energy Live News híre itt olvasható eredeti nyelven, a Science Advances folyóiratban publikált tanulmány pedig ezen a linken érhető el.