Keveslik a gazdák a német kormány segítségét

Keveslik a gazdák a német kormány segítségét

agrarszektor.hu
Az Európát az év elején megrázó gazdatüntetésekre válaszul a németországi kormányzó parlamenti frakciók a gazdaszervezetek elégedetlensége közepette megállapodtak a mezőgazdasági ágazatot segítő csomag bevezetéséről. A német gazdák azonban nem elégedettek a javaslatokkal, szerintük sokkal komolyabb intézkedéssel kellene segíteni az ágazatot – írja az Euractiv.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gazdák tavaly év végén tömeges tiltakozási hullámmal söpörtek végig Európán. Németországban a dízel-támogatások tervezett csökkentése ellen vonultak az utcára. Kedden a Bundestag liberális frakciójának vezetője, Christian Dürr (FDP/Renew) bejelentette, hogy

koalícióként megállapodtunk egy jelentős segélycsomag bevezetéséről a mezőgazdasági termelők számára.

A kormánykoalíció három parlamenti vezetője - az SPD, a Zöldek és az FDP - közölte, hogy "ígéretükhöz híven" különböző intézkedéseket vezetnek be a német mezőgazdaság versenyképességének megerősítésére.

Kedvezmények és halasztások

Ezt visszamenőlegesen 2023-tól 2026-ig lehet majd bevezetni. A végső szót azonban továbbra is az EU Bizottság mondja ki az intézkedésről.

Az üzemanyag-kedvezmények korábbi, tiltakozásokat kiváltó csökkentését azért javasolták, mert a szövetségi kormánynak egy 17 milliárd eurós költségvetési lyukat kellett betömnie, miután a szövetségi alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította az eredetileg tervezett költségvetést. A tüntetések következtében több autópályát és városközpontot is lezártak. Januárban a tiltakozás egy mintegy 30 ezer ember és 5 ezer traktor részvételével tartott berlini nagygyűlésben csúcsosodott ki.

A gazdákat nem győzték meg

A megállapodás bejelentése nem volt véletlenszerű. Másnap - szerdán - a Német Gazdaszövetség megnyitotta a "Német Gazdák Napját", ahol az intézkedéscsomag felkeltette a figyelmet.

A Német Gazdaszövetség elnöke, Joachim Rukwied nyitóbeszédében azonban egyértelműen elutasította a csomagot, mondván:

Ez nem segélycsomag. Ez csupán egy kis csomag, és fényévekre van attól, amire szükség lenne.

Rukwied megismételte felhívását egy adómentes kölcsönös válságalap létrehozására a mezőgazdasági termelők számára, egy olyan mechanizmusra, amely a kedvező gazdasági ciklusban felhalmozott megtakarításokat a nehezebb időkben adómentesen használná fel. "Erre feltétlenül szükség van ahhoz, hogy az adózás révén tompítani és kompenzálni tudjuk az éghajlat, a hozamok és a piacok növekvő kihívásait és ingadozásait."

Nem akarnak hallani a minimálbér-emelésről

Ehelyett tarifális autonómiára van szükség - hangsúlyozta, "a politika átorientálására" szólítva fel. A gazdák szerint a német kormány válaszát az év eleji tiltakozásokra nem tartják kielégítőnek, de az uniós szintű politikát sikeresnek ítélték. Az egész Európára kiterjedő tiltakozások "változást hoztak az agrárpolitikai napirendben Európában, Brüsszelben" - mondta Rukwied.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 29. 16:01