Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Bizottság EU 2024/2597 rendelete módosítja bizonyos élelmiszer-adalékanyagok felhasználását és specifikációit. A szorbinsav (E 200), kálium-szorbát (E 202) és propil-gallát (E 310) esetében szigorúbb tisztasági követelmények lépnek érvénybe, különösen a mérgező elemek felső határértékeinek csökkentése és a cink határértékének bevezetése tekintetében. Emellett a szorbinsavat és kálium-szorbátot új felhasználásra engedélyezik gyümölcsízesítésű, vízalapú zselatindesszertekben, mivel ezek a termékek mikrobiológiai romlásra hajlamosak. Az új szabályozások 2025. április 27-én lépnek életbe.
A 2025. április 27. előtt jogszerűen forgalomba hozott szorbinsav (E 200), kálium-szorbát (E 202) és propil-gallát (E 310) élelmiszer-adalékanyagok az 1333/2008/EK rendelet II. és III. mellékletének megfelelően a készletek kimerüléséig hozzáadhatók az élelmiszerekhez. A szorbinsavat (E 200), kálium-szorbátot (E 202), illetve propil-gallátot (E 310) tartalmazó, 2025. április 27. előtt jogszerűen forgalomba hozott élelmiszerek minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomban maradhatnak.
Az Európai Bizottság (EU) 2024/2608 rendeletének módosításai két élelmiszer-adalékanyag, a porított cellulóz (E 460(ii)) és a glükono-delta-lakton (E 575) érleletlen, kenhető lágysajt-termékekben való felhasználására vonatkoznak. A porított cellulóz stabilizálószerként működik, megakadályozva a savó elválását a sajttermékek alvadékától, míg a glükono-delta-lakton szabályozza a sajt pH-értékét, segítve a savanyítás folyamatát tejsavbaktériumok nélkül. Mindkét anyag felhasználása a gyártási folyamat hatékonyságának növelését eredményezi, kevesebb nyersanyagot, energiát és időt igényelve.
Az 1333/2008/EK rendelet II. melléklete értelmében a porított cellulóz (E 460(ii)) és a glükono-delta-lakton (E 575) élelmiszer-adalékanyagként való felhasználása az élelmiszerek széles köre tekintetében engedélyezett volt ezidáig is. Ezen anyagok érleletlen, kenhető lágysajt-termékekben való felhasználásának a 01.7.6. „Sajttermékek (kivéve a 16. kategóriába tartozó termékeket)” élelmiszer-kategória tekintetében történő engedélyezése történt a rendelet keretein belül.
A Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy nincs szükség a megengedhető napi bevitel számszerű meghatározására, továbbá, hogy a nem módosított és módosított cellulózok (E 460(i), E 460(ii), E 461–466, E 468 és E 469) bejelentett felhasználásai és felhasználási szintjei nem vetnek fel biztonsági aggályokat.