Nálad is van otthon ilyen élelmiszer? Akkor ezzel jó, ha tisztában vagy

Nálad is van otthon ilyen élelmiszer? Akkor ezzel jó, ha tisztában vagy

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság új szabályozása nyomán változások történtek bizonyos élelmiszer-adalékanyagok tekintetében. Az új szabályozások 2025. április 27-én lépnek életbe, az ez idő előtt jogszerűen forgalomba hozott adalékanyagok a készletek kimerüléséig hozzáadhatók az élelmiszerekhez - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A Bizottság EU 2024/2597 rendelete módosítja bizonyos élelmiszer-adalékanyagok felhasználását és specifikációit. A szorbinsav (E 200), kálium-szorbát (E 202) és propil-gallát (E 310) esetében szigorúbb tisztasági követelmények lépnek érvénybe, különösen a mérgező elemek felső határértékeinek csökkentése és a cink határértékének bevezetése tekintetében. Emellett a szorbinsavat és kálium-szorbátot új felhasználásra engedélyezik gyümölcsízesítésű, vízalapú zselatindesszertekben, mivel ezek a termékek mikrobiológiai romlásra hajlamosak. Az új szabályozások 2025. április 27-én lépnek életbe.

A 2025. április 27. előtt jogszerűen forgalomba hozott szorbinsav (E 200), kálium-szorbát (E 202) és propil-gallát (E 310) élelmiszer-adalékanyagok az 1333/2008/EK rendelet II. és III. mellékletének megfelelően a készletek kimerüléséig hozzáadhatók az élelmiszerekhez. A szorbinsavat (E 200), kálium-szorbátot (E 202), illetve propil-gallátot (E 310) tartalmazó, 2025. április 27. előtt jogszerűen forgalomba hozott élelmiszerek minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomban maradhatnak.

Az Európai Bizottság (EU) 2024/2608 rendeletének módosításai két élelmiszer-adalékanyag, a porított cellulóz (E 460(ii)) és a glükono-delta-lakton (E 575) érleletlen, kenhető lágysajt-termékekben való felhasználására vonatkoznak. A porított cellulóz stabilizálószerként működik, megakadályozva a savó elválását a sajttermékek alvadékától, míg a glükono-delta-lakton szabályozza a sajt pH-értékét, segítve a savanyítás folyamatát tejsavbaktériumok nélkül. Mindkét anyag felhasználása a gyártási folyamat hatékonyságának növelését eredményezi, kevesebb nyersanyagot, energiát és időt igényelve.

Az 1333/2008/EK rendelet II. melléklete értelmében a porított cellulóz (E 460(ii)) és a glükono-delta-lakton (E 575) élelmiszer-adalékanyagként való felhasználása az élelmiszerek széles köre tekintetében engedélyezett volt ezidáig is. Ezen anyagok érleletlen, kenhető lágysajt-termékekben való felhasználásának a 01.7.6. „Sajttermékek (kivéve a 16. kategóriába tartozó termékeket)” élelmiszer-kategória tekintetében történő engedélyezése történt a rendelet keretein belül.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?