Te is fával fűtesz otthon? Nagyot bukhatsz, ha erre most nem figyelsz oda

Te is fával fűtesz otthon? Nagyot bukhatsz, ha erre most nem figyelsz oda

agrarszektor.hu
A tűzifát érdemesebb helyi termelőktől vagy kereskedőktől beszerezni , mivel így csökkenthetjük a szállítási költségeket, ami gazdaságosabb és környezetbarát megoldás. A különböző fafajok fűtőértéke és ára eltérő, és a száraz fa magasabb fűtőértékkel rendelkezik, ezért érdemes tavasszal beszerezni a téli tüzelőt, hogy legyen ideje kiszáradni. A tűzifát távol kell tárolni a lakóépületektől és érdemes fedett helyet biztosítani a megfelelő szellőzést a rothadás elkerülése érdekében. A HelloVidék most annak járt utána, milyen fával érdemes fűteni, illetve hogyan kell azt tárolni.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A tűzifa vásárlása során előnyösebb helyi termelőktől (erdőgazdálkodóktól) vagy a környéken működő kereskedőktől beszerezni, mivel így csökkenthetjük a szállítási költségeket, ami a pénztárcánkat és a környezetet is kíméli, és probléma esetén könnyebben elérhetjük a kereskedőt. A Nébih Tűzifát okosan telephely-keresőfelületén beállíthatjuk a lakcímünket és a keresési körzetünket, hogy megtaláljuk az erdőgazdálkodók és kereskedők telephelyeit; az eredmények listázva és térképen is megjeleníthetők. Ha már meghatároztuk, milyen tűzifát kívánunk vásárolni, érdemes igénybe venni a fatermék kereső funkciót, ahol a tűzifa feldolgozottságára és kiszerelésére is rákereshetünk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Milyen fával érdemes fűteni?

A különböző fafajcsoportok (keménylombos, lágylombos, fenyő) fűtőértéke és ára jelentősen eltér egymástól. A lágy lombos és fenyőfák általában olcsóbbak, mivel alacsonyabb fűtőértékkel rendelkeznek, viszont nagyobb tárolóhelyre van szükség, és gyakrabban kell a tűzre rakni őket. A fafajcsoportokon belül a választás inkább ízlés kérdése, bár vannak kisebb eltérések: például a bükk vékony kérge miatt kevesebb hamut hagy hátra, de ha nem teljesen száraz, könnyen gombásodik, míg a tölgy kellemes illatú, a csernek szép lángja van és magas a fűtőértéke, akárcsak a gyertyánnak, amely viszont nehezebben hasítható. A különböző fafajok fűtési tulajdonságairól további részletes információkat találhatunk a Nébih EUTR vásárlói információs oldalán elérhető "Tűzifát csak okosan" című kiadványban.

A szakemberek javasolják, hogy érdemes előre tervezni, és már tavasszal beszerezni a téli tüzelőt. A frissen kivágott fa víztartalma viszonylag magas, ezért célszerű úgy vásárolni az őszi, vagy akár a következő évi tüzelőt, hogy legyen idő kiszáradni. A száraz fa fűtőértéke sokkal magasabb, mert nedves tüzelő esetén az energia jelentős része a víz elpárologtatására megy el, így a költségek akár 30%-át is meg lehet spórolni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tárolás

A tűzifát mindig távol kell tárolni a lakóépületektől, mivel a kártevők könnyen bejuthatnak a házba, ha a fatuskókat közvetlenül a közelében helyezzük el. Ezért ajánlott legalább 4-5 méter távolságot tartani a farakás és az épületek között, hogy elkerüljük a rágcsálók és rovarok megjelenését. Emellett célszerű alátéteket, például betontömböket vagy téglákat használni, hogy megakadályozzuk, hogy a fa közvetlenül a talajjal érintkezzen. Így nemcsak a kártevők hozzáférését zárjuk ki, hanem biztosítjuk a megfelelő szellőzést is, elkerülve a fa nedvesedését és rothadását. Továbbá, kerülni kell a tűzifa felhalmozását élő fák közelében, mivel azokban élő rovarok és kártevők befészkelhetnek a tüzelőanyagba. 

A tűzifát érdemes fedett helyen tárolni; míg nyáron még elfogadható, ha nem fedett, ősszel már helyezzük száraz helyre. A megfelelő szellőzés a fatárolóban kulcsfontosságú, hiszen a szabadon áramló levegő segíti a fa száradását, míg a teljesen zárt tér nem ideális, mert nem biztosít elegendő levegőt a folyamat során. A tűzifát "konyhakész" állapotban, felhasogatva helyezzük el, és ne felejtsük el a kérgét eltávolítani! Ha a tűzifát méterben, kérgestül hagyjuk, az megnehezíti a száradást, mivel a kéreg megakadályozza a nedvesség távozását. A farakás mögött érdemes 5-10 cm-es levegőrést hagyni, hogy a levegő át tudjon járni, így a fa egyenletesen szárad és nem korhad el.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem ajánlatos a tűzifát a házban, kazánházban vagy garázsban tartani, mert ezek a helyek vonzó menedékek lehetnek a rágcsálók és bogarak számára. A legjobb tárolási hely erre a kert. Fontos a folyamatos ellenőrzés is: érdemes a rakást időről időre átrendezni és újrapakolni, így nemcsak a kártevőket tudod észlelni, hanem a nedves fa is könnyebben szárad, mivel mindig másik darab kerül felülre és más oldalával érintkezik a rakással.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?