Új szabályozás lépett életbe októbertől: ezzel jó, ha tisztában vagy

Új szabályozás lépett életbe októbertől: ezzel jó, ha tisztában vagy

agrarszektor.hu
2024. október 1-től kezdődően új, az eddigitől komplexebb jogszabályba épült a fás szárú növények védelmére vonatkozó szabályozás. A települési zöldinfrastruktúráról, a zöldfelületi tanúsítványról és a zöld védjegyről szóló 282/2024. (IX.30.) Korm. rendelet 2024. október 1.-től lépett hatályba, ezzel egyidejűleg a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008 (XII.30.) Korm. rendelet hatályát vesztette. 

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A rendelet közvetlenül nem érinti a mező- vagy erdőgazdálkodási tevékenységet. Ennek ellenére érdemes tisztában lennünk egyes előírásaival, mivel, ha ritkán is, de előkerül pl. a belterületi fakitermelés szabályozásának kérdése - írja a NAK.

A rendelet az alábbi célok érdekében fogalmaz meg szabályokat:

  • az élhető települési környezet megteremtése, az életminőség javítása,
  • a település ellenállóképességének növelése a klímaváltozással szemben,a zöldfelületek, valamint a biológiai sokféleség védelme és növelése,
  • a települési zöldinfrastruktúra és a szürkeinfrastruktúra kiegyenlített viszonyának megteremtése,
  • a telkek és ezáltal a település megfelelő mennyiségű és minőségű zöldinfrastruktúra-ellátottságának biztosítása, valamint
  • a telkek tájépítészeti minőségének növelése és pontosabb meghatározása.
EZ IS ÉRDEKELHET

A jogszabály a Települési zöldfelületek megjelölésű III. fejezetében tartalmazza a fás szárú növényekre vonatkozó előírásokat az alábbi címekhez tartozóan:

10. A fás szárú növények telepítésére, fenntartására és védelmére vonatkozó általános szabályok. 11. A közhasználatú területen lévő fás szárú növények telepítésére, fenntartására és védelmére vonatkozó különös szabályok. 12. A közhasználatú területen lévő fás szárú növények kivágása és pótlása.

A jogszabály hatálya a felsorolt címek tekintetében nem terjed ki:

  • az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény hatálya alá tartozó fás szárú növényekre,
  • a fás szárú ültetvényekről szóló kormányrendelet szerint létesített ültetvényekre,
  • a szennyvíz, szennyvíziszap és hígtrágya elhelyezésére, hasznosítására szolgáló fával borított területre,
  • az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó területre.
EZ IS ÉRDEKELHET

A fentiek alapján a 10. címben szereplő általános szabályok alapvetően az erdőtörvény (valamint az előbb felsorolt további három esetkört szabályozó jogszabályok) hatálya alá nem tartozó esetekben alkalmazandók, míg a 11.-12. címek szerint a fás szárú növények telepítésére, fenntartására és védelmére, valamint a fás szárú növények kivágására és pótlására előírt szabályok kifejezetten csak a közhasználatú területekre vonatkoznak. Az új rendelet - a korábbitól eltérően - a közterületek helyett a közhasználatú területek fogalmat használja. A közhasználatú terület jelen jogszabály szerinti meghatározása: a közterület, valamint a nem közterületi ingatlan közhasználat célját szolgáló területrésze.

Erdészeti szempontból nézve a jogszabályból leginkább figyelemre méltó a közhasználatú területeken történő fakivágás szabályozása. Ez a fakivágás engedélyköteles tevékenység, az engedély iránti kérelem adattartalmát a rendelet 3. számú melléklete határozza meg. A közhasználatú területeken a fakivágás engedélyezésére vonatkozó kérelmet a település jegyzőjéhez szükséges benyújtani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?