Banki segítség nélkül nem ment volna - Gazdaportré: Szalai László

Banki segítség nélkül nem ment volna - Gazdaportré: Szalai László

agrarszektor.hu
Egy fiatal községben, a Bács-Kiskun megyei tanyavilágból két emberöltő alatt rendezett, komfortos településsé változtatott Kunfehértón él és dolgozik egy fiatal agrárvállalkozó, Szalai László, aki 2004-ben vette át édesapjától az akkor tíz éve működő gazdaság irányítását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kezdetekben víziszárnyas-tenyésztésre specializálódott vállalkozás 2004-ben tömőkacsa nevelésére váltott, és ezt öt, egyenként kétezer négyzetméteres épületben végezte. Hogy több lábon álljon a gazdaság, öt évvel később pecsenyecsirke-tenyésztésbe is belevágtak, mindeközben a kacsatöméshez felhúztak és használatba vettek egy ötezer férőhelyes épületet. 2012-től már kizárólag brojlercsirke nevelésével foglalkozik a vállalkozás, amely azóta több új létesítményt épített, a már meglévőkben pedig fejlesztette, korszerűsítette a technológiát.

A fejlesztéseket, bővítéseket a piaci igényekre alapozták. "Az egészség- és környezettudatos gondolkodásmód, az ehhez kapcsolódó táplálkozási szokások, valamint a csirkehús ára mind olyan tényezők, amelyek növekvő keresletet generálnak" - vélekedik Szalai László, aki szerint ez a tendencia csak erősödni fog.

A Big Dutchman technológiát alkalmazó gazdaságban az etetés, az itatás és a szellőztetés is automatizált. Jelenleg három több mint ezer négyzetméteres és hat négyszáz négyzetméteres területen, hathetes rotációban, turnusonként 110 ezer csirkét nevelnek. "A telephely rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel, a folyamatos korszerűsítésnek és a zárt csirkenevelésnek köszönhetően megfelel a szigorú higiénia követelményeknek, amit mi sem indokol jobban, mint a madárinfluenza veszélye" - mondta a gazda.

A technológiai haladást fejlesztésekkel, például a hatékonyság növelésével, a működési költségek csökkentésével igyekeznek nyomon követni, de tulajdonképpen ez a kulcsa a vállalkozás életben maradásának is - véli Szalai László. A gazdálkodó telephelyén jelenleg is zajlik egy a Vidékfejlesztési Program pályázati kiírásán támogatást elnyert beruházás. A projekt keretében két új, ezerötszáz négyzetméteres tartástérrel bővítik és korszerűsítik a kunfehértói csirkenevelőt, ahol új technológiát is bevezetnek. Így turnusonként 170 ezer egyedre emelkedik, vagyis éves szinten meghaladja az egymilliót a kibocsátás. Az energetikai fejlesztések eredményeként pedig 60-65 százalékkal csökkent az energiafelhasználás, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez és kíméli a környezetet is.

A beruházásoknak köszönhetően a felnevelt egyedek átvételével sincs probléma. Többéves, stabil partneri kapcsolatban állnak az egyik legjelentősebb magyar baromfi-feldolgozó vállalattal, szállítanak egy gyorséttermi hálózatnak és a nyugat-európai piacra is.

László kapcsolata takarék szektorral 2011-re nyúlik vissza. Mint mondta, banki segítség nélkül képtelen lett volna megvalósítani a fent említett beruházásokat. Ezért nagyon hálás a Takarékbanknak, rendszeresen igénybe is veszi a beruházási hiteltermékeinket, és messzemenőkig elégedett mind a szolgáltatás színvonalával, mind a termékek körével.

Az eredeti interjú a Takarékbank Agrárláz 2020 című kiadványában jelent meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?